Den ensamstående tvåbarnsmamman Anna (Linda Cardellini) sörjer sin döde polismake och tar hand om barnen i "The curse of La Llorona". Pressbild.
Den ensamstående tvåbarnsmamman Anna (Linda Cardellini) sörjer sin döde polismake och tar hand om barnen i "The curse of La Llorona". Pressbild.

Filmrecension: Tråkig spökhistoria utan skräck

Den här klassiska spökhistorien om mödrar och barn och en mexikansk legend blir tyvärr aldrig vare sig riktigt läskig eller medryckande.

ANNONS
|

”The conjuring”-universumet har fått tillökning men frågan är om inte arbetet med just den här avkomman hade behövt lite mer knådning alternativt borde ha avbrutits i förtid.

Historien utspelas främst i Los Angeles 1973. Den ensamstående tvåbarnsmamman Anna (Linda Cardellini) sörjer sin döde polismake och tar hand om barnen samtidigt som hon kämpar på med jobbet som socialsekreterare.

Vid ett hembesök hos en spansktalande kvinna hittar hon dennas två pojkar instängda i garderoben och det råder en allmänt ganska märklig stämning med massor av tända ljus, men inte alls på ett mysigt mindfulness-vis om man säger så.

ANNONS

På ett tidigt stadium får vi i publiken se att det är en ondskefull demon som är ute efter barnen, och när hon har fått som hon vill går hon vidare mot nästa mål – olyckligtvis Annas två barn.

Det finns ett par effektiva hoppa-till-i-stolen-ögonblick i ”The curse of la Llorona” men det är snudd på skandalöst hur generisk och tråkig filmen är med tanke på vilket bra skräckfilmsstoff som det egentligen finns att bygga på.

Det specifikt mexikanska, den gamla spökhistorien om den gråtande kvinnan La Llorona, är i grunden läskig. Men det blir mest lite skrattretande hokus pokus när (den obligatoriska) schamanen försöker rena Annas hus med ägg, konstig svart sörja och drömfångare i filmens final.

Nu piggar förvisso en mystisk schaman givetvis upp det mest trögflytande av manus, vad värre är att filmskaparna helt har missat att göra något vettigt av temat stigmatiserat moderskap.

Finns det något hemskare än en galen moder som dränker sina barn?

Här skildras inte mindre än tre mödrar i varierande grad av ensamhet och utsatthet – men det är ingen som bryr sig om den filmiskt rika och spännande möjligheten på allvar.

I stället läggs mycket tid på fladdrande gardiner, dörrar som slår, märkliga knäppande ljud och en handfull visuellt snygga trick. Det som verkligen fastnar är dock det största mysteriet: hur sjutton en polis och en socionom kunde ha råd med ett sådant fantastiskt och stort hus med pool i Los Angeles. Men det var kanske lägre huspriser och en rättvisare lönesättning på 1970-talet, vad vet väl jag.

ANNONS
TT

Fakta: The curse of La Llorona

Genre: Skräck

Premiär: 17 april 2019

I rollerna: Linda Cardellini, Patricia Velasquez, Raymond Cruz med flera

Regi: Michael Chaves

Speltid: 1 timme 33 minuter

Åldersgräns: 15 år

Betyg: + +

ANNONS