Systrarna Johanna och Klara Söderberg i First Aid Kit laddar inför spelningarna i Globen och Malmö arena. "För oss är Globen symboliskt, ända sedan vi var barn har vi tänkt att det är det största", säger Klara Söderberg. Arkivbild.
Systrarna Johanna och Klara Söderberg i First Aid Kit laddar inför spelningarna i Globen och Malmö arena. "För oss är Globen symboliskt, ända sedan vi var barn har vi tänkt att det är det största", säger Klara Söderberg. Arkivbild.

First Aid Kit: Det är det största

First Aid Kit har framträtt över hela världen – men aldrig varit så nervösa som inför spelningen i Globen den 26 januari.

ANNONS
|

När de var små såg de den jättelika arenan från sina sovrumsfönster. Globen ligger nära Enskededalen i Stockholm där systrarna Klara och Johanna Söderberg i First Aid Kit växte upp – men kändes ändå helt utom räckhåll.

- Det är ingenting som vi någonsin hade kunnat tänka oss skulle kunna hända, att vi skulle stå där, konstaterar Klara Söderberg.

Lång världsturné

Duon har en lång världsturné i benen inför spelningarna i Globen och i Malmö arena den 1 februari. Med sig i bagaget har de den senaste skivan "Ruins" som bland annat har hjälpt till att föra dem fram till en nominering på årets Brit Awards i kategorin bästa internationella grupp.

ANNONS

- Nu när vi har jobbat så himla hårt förra året så är det här att komma tillbaka och avsluta i Globen väldigt mäktigt. Vi har ganska hög press på oss själva för att det känns så stort – och väldigt kul, säger Klara Söderberg.

Johanna Söderberg fyller i:

- Det kommer att vara mycket folk och många vänner.

"Som ett firande"

Och Klara fortsätter:

- Vi ser det som ett firande, lite som att vi firar vår karriär, allt vi har gjort i tolv år nu. Vi vill gå tillbaka och se på gamla låtar och se tillbaka på det som har varit.

First Aid Kit har aldrig spelat i en så stor lokal tidigare – men är inte oroliga för att de ska misslyckas med det anslag som behövs för att fylla lokalen visuellt.

ANNONS

- Det kommer att vara pyro, lasershow och konfetti och vi ska ha lite gästartister. Det kommer att bli en unik föreställning. Vi vet inte om vi kommer att spela i Globen igen, säger Johanna Söderberg.

"Ett riktigt hem"

TT: För något år sedan tog ni en paus efter att ha varit på väg att gå in i väggen. Hur var det att komma tillbaka igen?

- Det var nervöst först, absolut. När man är hemma vänjer man sig vid det livet. Men det blev lättare att åka ut igen när man kände att man hade ett riktigt hem. Vi började ju när vi gick i skolan, vi gick från den världen till turné och sedan gjorde vi det nästan konstant så länge, säger Klara Söderberg.

Efter pausen har de blivit bättre på att säga nej, konstaterar de. Men det är inte alltid så enkelt.

ANNONS

- Det är lätt att dras med i hela karusellen. Man tycker att det är så himla kul, det är det som är problemet – det är för kul. Och det går så bra hela tiden. Men vi kommer att ta det mycket lugnare i år, vi har börjat tänka på en ny skiva, men det är ingen stress, säger Johanna Söderberg.

TT

Fakta: First Aid Kit

Indiefolkduo bestående av systrarna Klara och Johanna Söderberg. Bildades i Svedmyra utanför Stockholm 2007.

Debuterade våren 2008, då Klara var 15 år och Johanna var 17 år, med ep:n "Drunken trees". Samma sommar fick de ett slags genombrott då de laddade upp en video på Youtube där de tolkar Fleet Foxes "Tiger Mountain peasant song".

2010 släpptes debutalbumet "The big black and the blue" och 2012 kom sedan det stora genombrottet med albumet "The lion's roar" som bland annat innehöll singeln "Emmylou". Duon har turnerat världen runt och har sedan dess också hunnit med att ge ut albumet "Stay gold" (2014) och "Ruins" ¨(2018).

Aktuella med två Sverigespelningar, en i Globen den 26 januari och en i Malmö arena den 1 februari. Är också nominerade på Brit Awards som hålls den 20 februari i London.

ANNONS