Jon Henrik Fjällgren under pressträffen inför Melodifestivalens tredje deltävling som sänds från Tagera Arena i Leksand på lördag. Arkivbild.
Jon Henrik Fjällgren under pressträffen inför Melodifestivalens tredje deltävling som sänds från Tagera Arena i Leksand på lördag. Arkivbild.

Fjällgren anklagas för plagiat

Artisten Jon Henrik Fjällgren, som uppträder under Melodifestivalens tredje delfinal på lördag, anklagas för att ha plagierat bland annat Aviciis musik.

ANNONS

Det hettar till inför lördagens delfinal i Melodifestivalen med ännu en plagiatanklagelse. Den tidigare skivbolagsdirektören Bert Karlsson tycker att Fjällgrens låt "Norrsken" är tydligt influerad av Avicii.

- Det går inte att göra så här. Det är konstgjort, det håller inte att kopiera. Självklart är det gravplundring, säger Karlsson till Expressen.

Även Aftonbladets recensent Markus Larsson går hårt åt låten.

ANNONS

"För det första fortsätter bidragets upphovsmän att, med förvånande skamlöshet, plundra Avicii. Jon Henrik Fjällgren lyckas med konststycket att jojka melodierna från både Tim Berglings 'Without you' och 'Sun is shining' med Axwell & Ingrosso", skriver Larsson i Nöjesbladet.

Fjällgren själv hävdar att han inte har hört låtarna som han anklagas för att plagiera, och tävlingsproducenten Christer Björkman säger sig inte vara oroad.

- Varje år finns några låtar som uppfattas ha likheter med andra låtar. Det följer ett strikt regelverk, det är inget konstigt. Är det så att det finns en förfördelad part som känner att det är för likt sitt verk, så gör denne en anmälan av det till Stim, säger han till Expressen.

TT

Bakgrund: Plagiat i Mello

Jon Henrik Fjällgren anklagas för att ha plagierat Avicii och Axwell & Ingrosso inför den tredje delfinalen i Melodifestivalen.

Det är andra gången som det händer en av deltagarna under årets Melodifestival. Även Andreas Johnsons låt "Army of us" sades vara lik Aviciis ”Without you” i versen.

Andra artister som har anklagats för plagiat i Melodifestivalen under tidigare år, är bland andra Frans Jeppsson-Wall och Hasse "Kvinnaböske" Andersson. 2016 diskvalificerades Anna Book efter att det uppdagats att hennes bidrag var en kopia av Moldaviens bidrag till Eurovision Song Contest 2014.

ANNONS