Per Anders Fogelström 1997. I augusti 2017 skulle han ha fyllt 100 år. Arkivbild.
Per Anders Fogelström 1997. I augusti 2017 skulle han ha fyllt 100 år. Arkivbild.

Fogelström 100 år firas med ny bok

Under jubileumsåret 2017 är författaren och samhällsdebattören Per Anders Fogelström en av dem som firas. "Mina drömmars stad"-författaren och Stockholmsskildraren skulle ha fyllt 100 år och uppmärksammas med bland annat en ny bok, en SVT-dokumentär och en teaterföreställning.

ANNONS

"De gamla skrifterna, klippen och bilderna började prassla och dofta. Det fanns en historia som pockade på och som kändes viktig för mig..." så har författaren Per Anders Fogelström skrivit om varför han började skriva böcker som skildrade historien. I den numera klassiska romansviten Stad-serien skriver sig Fogelström fram från 1860 till sin samtid 1968.

- Det handlar om hur man ska förstå vägen till nuet. Fogelströms litteratur talar till oss i vår tid. På sätt och vis är det samma problem då som nu, men med andra förutsättningar. Fredsfrågan och religionsfrågor är ständigt aktuella. Men också hur människor hade det och vad som hände när de fick det materiellt bättre. Blev de lyckligare? Och blir vi lyckligare av 110 julklappar i dag? säger Kent Josefsson som är ordförande i det litterära sällskapet Per Anders Fogelströms vänner.

ANNONS

Skildrade utsatta

Fogelström anses vara en av de främsta Stockholmsskildrarna och en viktig proletärförfattare som lyfte fram människor i samhällets utkanter. Stad-kvintetten, en släktkrönika som utspelas på Södermalm, inleddes med "Mina drömmars stad" (1960) och avslutades med "Stad i världen" (1968). Bland hans andra kända verk finns Barn-serien som utspelas före "Mina drömmars stad" och "Sommaren med Monika" som senare blev både en succé och en skandal när den filmatiserades av Ingmar Bergman. Även "Mina drömmars stad" har filmatiserats på 70-talet med Eddie Axberg i huvudrollen som Henning.

- En del av Fogelströms storhet var hans person. Han var ödmjuk, empatisk och en duktig berättare. Och en stor folkbildare som läses i alla läger. Han skrev fint, enkelt och lätt så att folk begrep och kunde ta till sig det, säger Kent Josefsson.

Ny bok och teater

När det nu 2017 är 100 år sedan Fogelström föddes firas det på flera olika sätt bland annat genom föreläsningar, teaterföreställningar, stadsvandringar och skolprojekt. Utöver Stadsmuseet i Stockholm och Fogelströmsällskapet är även flera bibliotek inblandade. Och i februari planerar SVT att visa en K-specialdokumentär om Fogelström.

ANNONS

Teater Reflex i Stockholmsförorten Kärrtorp har tidigare spelat "Mina drömmars stad", fritt tolkad efter Fogelströms roman. I och med 100-årsjubileet planerar de nu att sätta upp en Fogelströmföreställning på nytt. "Förvandlad stad" är ett teaterprojekt baserat på Fogelströms Stockholmsskildringar med paralleller mellan förr och i dag. Den handlar om kampen för överlevnad, människovärde, förtryck och solidaritet. Ensemblen ska bestå av över 100 människor från olika delar av världen, och föreställningen, med premiär i september, innehåller musik, sång och dans.

I mars utkommer också en av Fogelströms tidigare opublicerade böcker. "Den okuvliga friheten" är en antinazistisk ungdomsroman från 1939 vars manus refuserades och aldrig gavs ut, men som nu alltså får möta läsarna.

Fogelström dog 1998 i sviterna av en stroke han drabbades av 1995. De sista åren av sitt liv skrev han på en roman om Östermalm som dock aldrig blev klar.

Fakta: Fogelström

Per Anders Fogelström föddes 22 augusti 1917 i Stockholm och dog 20 juni 1998.

Han var författare, journalist och samhällsdebattör och romandebuterade 1949 med "Att en dag vakna". Hans debutbok var diktsamlingen "Orons giriga händer" (1947).

Fogelström var produktiv och gav ut över 50 verk, främst skönlitteratur men även facklitteratur, debattskrifter och Stockholmsskrifter. Bland hans mest kända verk är "Mina drömmars stad" (1960) och "Sommaren med Monika" (1951) som senare filmatiserades av Ingmar Bergman med Harriet Andersson och Lars Ekborg i huvudrollerna.

Fogelström hade många strängar på sin lyra. Utöver sitt författarskap var han även ungdomsledare, aktiv samhällsdebattör och uttalad antinazist och pacifist. Under 14 år var han ordförande för Svenska freds- och skiljedomsföreningen. Han var djupt engagerad i Stockholms historia och gjorde gedigen research till de böcker han skrev om huvudstaden.

Fakta: Jubileumsåret 2017

Det är 200 år sedan den brittiska författaren Jane Austen dog. Hon föddes 1775 i Hampshire och dog 1817. "Förnuft och känsla", "Stolthet och fördom", "Mansfield Park" och "Emma" är hennes mest kända romaner. Flera av hennes verk har filmatiserats för bio och tv. I hembygden Hampshire uppmärksammas hon med utställningar, föreläsningar, vandringar och skrivtävlingar.

Den irländske författaren och satirikern Jonathan Swift föddes för 350 år sedan, 1667, i Dublin. Hans mest kända verk är "Gullivers resor" (1726) som är en satir över sociala förhållanden och människans dumhet. 1729 kom hans berömda "Ett anspråkslöst förslag" som kritiserade den irländska politiken och där han satiriskt föreslog att fattiga irländare skulle sälja sina barn som mat.

Cullbergbaletten firar 50 år. Institutionen för samtida dans grundades av Birgit Cullberg 1967 och är en del av Riksteatern. Kompaniet har blivit känt även på den internationella dansscenen och har i dag 16 dansare från flera olika länder. Jubileet firas med två av kompaniets viktigaste verk: "Eurydike är död" av Birgit Cullberg från 1968 och "Protagonist" av Jefta van Dinther som har Sverigepremiär i november.

Uppsala–poeten Anna Maria Lenngren dog för 200 år sedan. Det nybildade Lenngrensällskapet och forskargruppen Performing Premodernity vid Stockholms universitet planerar att uppmärksamma hennes författarskap 8–10 mars genom en akademisk konferens, en minnesceremoni med uppläsning av Lenngrens dikter och en föreställning av hennes operaöversättning "Lucile" från 1776. Det finns också planer på en utställning och nyutgivning av hennes dikter.

ANNONS