För bra tv-tjänster ökar piratnedladdning

Strömningstjänsterna ökar i antal och allt fler kan skryta med exklusivt innehåll. Men den positiva utvecklingen kommer med en baksida: Efter år av nedgång märks nu en ökning av piratnedladdningar.

ANNONS

Delar av användarna verkar tycka att det svider för mycket i plånboken att teckna abonnemang hos samtliga strömningstjänster med exklusivt innehåll. Men samtidigt vill de inte gå miste om någon eftertraktad tv-serie eller film.

Det antas vara en av förklaringarna till att användandet av fildelningstjänsten Bittorrent efter flera års nedgång nu åter ökar – och därmed troligen piratnedladdandet, konstateras i en ny rapport från Sandvine , rapporterar sajten Motherboard/Vice.

Bittorrent kan för all del användas för fullt laglig fildelning, men tjänsten är också en favorit för att sprida piratkopierat innehåll.

Blir dyrt

I ett blogginlägg skriver Cam Cullen, marknadschef på Sandvine, att de tjänstexklusiva serierna är en förklaring till piratökningen:

ANNONS

"Fler källor än tidigare producerar 'exklusivt' material som bara finns tillgängligt på en enskild strömningssajt eller hos ett enda tv-bolag, tänk 'Game of thrones' för HBO, 'House of cards' för Netflix, 'Handsmaid's tale' (som visas hos HBO Nordic i Sverige) för Hulu eller 'Jack Ryan' för Amazon."

"Om man vill ha tillgång till alla dessa tjänster blir det väldigt dyrt för konsumenten, så de tecknar abonnemang hos en eller två och piratnedladdar resten".

"Vill inte vänta"

Andra förklaringar sägs kunna vara att flera av de exklusiva serierna främst visas i USA, med sämre distribution i andra delar av världen. Eller att vissa serier är så populära att folk inte vill vänta ens en dag på det senaste avsnittet och därför hellre laddar ned det olagligt än att vänta på att avsnittet ska bli tillgängligt i det egna landet.

TT
ANNONS