Franska bokhandlare kritiserar Amazon

En av de 17 böcker som är nominerad till det näst mest prestigefyllda litteraturpriset i Frankrike, Renaudot-priset, har publicerats av författaren själv via Amazon. Nu kräver franska bokhandlare att juryn bakom priset ska "försvara böcker och inte dem som hotar dem", skriver The Guardian.

ANNONS

Att boken publiceras på Amazon betyder att den endast finns tillgänglig via nätjätten och inte kan köpas på annat håll. Verket ifråga heter "Bande de Francais" och är skriven av fransk-israeliske författaren Marco Koskas.

- Eftersom jag inte fick napp hos någon förläggare bestämde jag mig i slutändan för att publicera själv, säger han och uppger att det är på grund av starka anti-israeliska strömningar i Frankrike som hans bok inte gavs ut, enligt Guardian.

ANNONS

Bli enda aktör

Bokhandlarnas intresseförening, Syndicat de la Libraire Francaise, skriver i ett uttalande att Amazon inte är som andra förläggare och inte har som mål att bli enda aktör på bokmarknaden, utan vill bli själva marknaden genom att kringgå utgivningsprocessen.

Juryn för Renaudotpriset kallar boken "en av de mest originella" på senare år och jurymedlemmen Patrick Besson säger att han inte ens märkte att boken enbart fanns tillgänglig via Amazon eftersom han bara var intresserad av texten.

Hindra fri frakt

I Frankrike är bokhandlar sedda som en institution i samhället. Det finns bestämda priser på böcker och 2013 stiftade man en lag för att förhindra internethandlare från att erbjuda fri leverans på böcker till nedsatt pris. Det löste Amazon en tid senare genom att justera fraktkostnaden till 1 cent.

Renaudotpriset ses som ett komplement till det betydligt mer välkända Goncourtpriset och tillkännages samtidigt.

TT
ANNONS