Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke säger till TT att den fria entrén på statliga museer kommer att finnas kvar. Arkivbild.
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke säger till TT att den fria entrén på statliga museer kommer att finnas kvar. Arkivbild.

Fri entré på statliga museer återinförs

Den fria entrén till statliga museer kommer inte att tas bort, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke till TT. Det har Miljöpartiet kommit överens om med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna.

ANNONS

- I förslaget till den överenskommelse vi gjort är vi överens om att återställa den fria entré som Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna tog bort i all hast. Det är ett tydligt steg i rätt riktning vad gäller kulturpolitiken. Vi prioriterar våra museer och den fria entrén så den kommer att löpa på, säger Alice Bah Kuhnke (MP).

Avgiftsfri entré på statliga museer infördes av S och MP 2016, men enligt den budget framlagd av Moderaterna och Kristdemokraterna som röstades i genom i riksdagen skulle gratisbesöken avskaffas från den 1 januari. Beslutet väckte kritik och flera museichefer ansåg att man fått för kort varsel för att kunna ställa om. Det fick M och KD att skjuta på återinförandet till 1 april.

ANNONS

Reformen har tidigare beräknats kosta omkring 80 miljoner, men någon exakt siffra vill kulturministern inte uppge.

- Det kommer att handla om tillräckligt mycket medel utifrån när det kan börja gälla, säger hon.

Centerpartiet var ursprungligen emot reformen, men lade ned sina röster i kulturutskottet. Motiveringen var att fri entré främjar storstadskultur framför landsbygden. Fri entré på de statliga museerna infördes för första gången av S-regeringen under 2004 och 2005. Reformen avskaffades av Alliansregeringen 2007.

Rättad: I en tidigare version uppgavs att avgifterna skulle återinföras vid halvårsskiftet.

TT
ANNONS