Katarina Frostenson vid rättegången mot den så kallade kulturprofilen. Arkivbilden.
Katarina Frostenson vid rättegången mot den så kallade kulturprofilen. Arkivbilden.

Frostenson ger "hela bilden" om akademikrisen

Poeten och tidigare akademiledamoten Katarina Frostenson ger ut en bok om händelserna som ledde fram till att hon lämnade Svenska Akademien. En "fantastisk berättelse", lovar förläggaren. Samtidigt överraskas Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson av beskedet.

ANNONS
|

I ett pressmeddelande från förlaget Polaris beskriver Frostenson själv boken, som fått titeln "K – berättelsen":

"'K' är berättelsen från en tid i landsflykt undan förföljelse och förtal, i november 2017 till maj 2018. Utifrån händelser under färdens gång reflekterar 'K', i samtal med olika resekamrater, kring en kabal, kring kollektiv, kriser, kamp och stor kärlek."

Boken kommer ut 23 maj och blir Frostensons första på förlaget. Förläggaren Jonas Axelsson vid Polaris säger till TT att det är en ynnest att få vara utgivare till boken.

- När jag väl hade läst hade jag inga betänkligheter alls, utan kände att det här var den kanske viktigaste pusselbiten som behövs för att få hela bilden av det som har skett kring Akademiens kris. Dessutom kunde jag konstatera att det är en fantastisk berättelse som vi kan vara stolta över som svenskar – att vi har en författare som kan formulera saker på det här sättet.

ANNONS

"Lika stor författare"

Enligt Jonas Axelsson har flera personer förlorat sin litterära status genom händelserna i Akademien, men anser att krisen inte på något sätt påverkat Katarina Frostensons uttrycksförmåga negativt.

- Det var en lättnad att se att hon är en lika stor författare fortfarande.

Boken "K – berättelsen" kallar han för "automatisk litteraturhistoria" och drar sig inte för att dra paralleller till Strindbergs "Inferno" där denne skildrade sin personliga kris.

Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson blir överraskad av beskedet.

- Jag kände inte till det här, vi har inte haft någon kontakt med henne under lång tid. Vi får se vad det innebär. Samtidigt var det väntat att hon någon gång skulle träda fram och säga någonting om det som har hänt. säger han till TT

"Har ett sekretesslöfte"

TT: Finns det någon typ av tystnadslöfte som riskerar att brytas?

ANNONS

- Det beror på vad hon säger i boken. Vi har ett sekretesslöfte när vi kommer in i Akademien och det ska vi hålla tills vi dör. Men det gäller Nobelhemligheter, sådant som vi alla känner väl till. Vi vet ju inte riktigt vad som kommer ut i den här boken.

Katarina Frostenson lämnade sin stol i Akademien i januari i år efter långdragna förhandlingar. Hon har enligt Akademiens advokatutredning läckt viktig information till den så kallade kulturprofilen, som hon har nära kopplingar till. Förra året uppstod en djup spricka mellan två falanger inom Akademien om behandlingen av Frostenson.

Litteratur

Fakta: Katarina Frostenson

Poeten Katarina Frostenson efterträdde 1992 Artur Lundkvist på stol 18 i Akademien. Då var hon institutionens dittills yngsta kvinnliga ledamot.

Den 18 januari stor det klart att hon utträder ur Akademien.

Frostenson har nära kopplingar till den så kallade kulturprofilen, som har dömts till fängelse för våldtäkt. Enligt en advokatutredning har hon läckt information om Nobelpristagare och inval till kulturprofilen.

Våren 2018 uppstod en djup spricka mellan två falanger inom Akademien om behandlingen av Frostenson. Efter att en omröstning om att utesluta henne inte gått igenom valde flera ledamöter att hoppa av, vilket utlöste fler avhopp och en fördjupad kris. Hon deltog inte på möten sedan april förra åtet.

I höstas skickade Svenska Akademien en resolution till Frostenson där hon uppmanades att frivilligt lämna sin stol.

Den 7 januari kom Frostenson med ett förlikningsförslag, där hon bland annat krävde att kompenseras så att hon kan fortsätta försörja sig som poet.

Aktuell med "K – berättelsen", som ges ut 23 maj.

ANNONS