Göran Malmqvist: Läget är inte kritiskt

Bestäm dig Sara Stridsberg. Det manar Akademiledamoten Göran Malmqvist som håller i klubban under torsdagens sammanträde med Svenska Akademien. Han är kritisk mot att Stridsberg uttryckt tvivel om sin framtid inom Akademien – och han avfärdar allt tal om kris.

ANNONS
|

Turerna kring Svenska Akademien fortsätter. Den decimerade Akademien träffas på Börshuset samtidigt som ett stort antal demonstranter väntas utanför.

- Det får de roa sig med, och det stör oss inte, säger Göran Malmqvist och tillägger:

- Det vore tacksamt om vi äntligen får lite arbetsro i Akademien, för vi har faktiskt en del att göra.

ANNONS

Torsdagens mötesdagordning är lång. Allt från priser och belöningar som halkat efter på grund av rådande kris till omorganisation ska behandlas.

- Det är ett vanligt sammanträde där vi sysslar med ting vi ska syssla med, och det är väldigt positivt att vi kan göra det. Det är kontroll i maskineriet. Att vi inte ska kunna överleva – det är bara dumheter. Akademien lever och vi kommer att fortsätta som tidigare, på ett förbättrat sätt.

Sista punkten på dagordningen är det pressmeddelande som utlovats angående advokatutredningen. Om det släpps efter mötet är fortfarande oklart.

- Jag hoppas det, men det vet jag inte om vi hinner med. Annars kommer det på fredag.

Stanna eller gå

Dagens uppsättning av Svenska Akademien är kraftigt reducerad. Hittills har krisen resulterat i att Kjell Espmark, Peter Englund, Klas Östergren, Sara Danius och Katarina Frostenson lämnat sina stolar. Även ledamot Sara Stridsberg har uttryckt tvivel över sin framtid i Akademien – ett tilltag Göran Malmqvist inte uppskattar.

ANNONS

- Det är märkligt att hon inte kan bestämma sig för om hon vill tillhöra Akademien eller inte. Det skapar intrycket av att läget är väldigt kritiskt, men det är inte det. Om hon skulle bestämma sig vore det jätteskönt.

Sara Stridsberg i sin tur bemöter Göran Malmqvists kritik i ett mejl till DN :

"Jag delar inte Göran Malmqvists analys på en enda punkt. Akademien befinner sig i sin djupaste kris någonsin", skriver hon och fortsätter:

"Sara Danius önskade inte lämna sitt uppdrag som ständig sekreterare. Resten får vi diskutera på morgondagens sammanträde. Och mitt beslut om min framtid i Akademien är givetvis beroende av hur Akademien nu agerar framöver."

Nobelpriset under kontroll

Trots att en del av Akademiens verksamhet hamnat på efterkälken säger Göran Malmqvist att arbetet med Nobelpriset i litteratur rullar på som vanligt. Den första långa listan på potentiella vinnare är klar, likaså har nästa reducerade variant diskuterats.

- Vi kommer att klara av vårt arbete. Vi har redan diskuterat mellanlistan på 20 författare, och det är ett enastående arbete som kommittén ledd av Per Wästberg gjort.

ANNONS

Under onsdagen meddelade även Svenska Akademiens höge beskyddare, Kung Carl XVI Gustaf, att han ändrar stadgarna för utträde ur Akademien.

- Att man anses ha utträtt om man inte deltagit i Akademiens arbete på två år är helt riktigt och förnuftigt. Det skulle vi kanske infört för flera år sedan, säger Göran Malmqvist.

TT
ANNONS