Gustav Möller och Jakob Cedergren på Sundance Film Festival i Utah, USA i januari i år. Arkivbild.
Gustav Möller och Jakob Cedergren på Sundance Film Festival i Utah, USA i januari i år. Arkivbild.

"Gräns" kan nomineras till smink-Oscar

"Gräns" lyckades inte ta sig vidare i nomineringskampen för bästa icke engelskspråkiga film – däremot har den svenska filmen fortfarande chans att nomineras till en Oscar för bästa makeup och hår. Dessutom har flera andra svenskar chans att nomineras.

ANNONS
|

Inför att Oscarsnomineringarna avslöjas den 22 januari släpper filmakademin "shortlists", en sorts förnomineringar, i vissa kategorier. I år har det varit mycket spekulationer om att den omtalade "Gräns" skulle vara en stark kandidat, men den föll inte tillräckligt många akademimedlemmar i smaken och var inte en av de nio filmer som gick vidare i processen.

Det nordiska hoppet när det gäller bästa icke engelskspråkiga film står nu till den danska filmen "Den skyldige", som har både svensk regi och huvudroll, i form av Gustav Möller och Jakob Cedergren.

- Det känns jättekul. Vi är nästan där men inte riktigt, säger Jakob Cedergren, som spelar huvudrollen i filmen, till TT.

ANNONS

"Tunga filmer"

Över huvud taget är det tunt med europeiska filmer i år, förutom Danmark platsar bara tyska "Werk ohne Autor" och polska "Cold war" bland de nio som är förnominerade i kategorin. Bland de förnominerade filmerna finns bland andra också den superhyllade mexikanska Netflixfilmen "Roma".

- Det är ett otroligt roligt år att vara med, tillsammans med tunga filmer som "Roma" och "Cold war". Ett väldigt trevligt sällskap att befinna sig i, säger Jakob Cedergren.

Göransson kan nomineras

Nu följer ett sedvanligt kampanjande i Nordamerika för att försöka nå fram till en slutgiltig nominering.

- Jag vet inte riktigt vad planerna är. Men jag står till förfogande, säger Jakob Cedergren.

Bland svenskarna som har chans på en Oscar finns också låtskrivaren Ludwig Göransson. Han är sedan tidigare nominerad till flera Grammys och en Golden Globe för sin musik till den amerikanska filmen "Black Panther". Nu är filmen också nominerad till en Oscar för bästa originalmusik.

ANNONS

Oscarsgalan äger rum den 24 februari.

TT

Fakta: Korta listan

De nio filmer som har chans att nomineras till bästa icke engelskspråkiga film till Oscarsgalan 2019:

Colombia, "Pájaros de verano"

Danmark, "Den skyldige"

Japan, "Shoplifters"

Kazakstan, "Ayka"

Libanon, "Capernaum"

Mexiko, "Roma"

Polen, "Cold war"

Sydkorea, "Beoning" ("Burning")

Tyskland, "Werk ohne Autor"

ANNONS