Hångelfest på scen med förälskad Shakespeare

Ganska lite fokus på geniet Shakespeare – och rätt mycket hångel på teaterscenen. Det utlovar Alexander Karim som spelar William Shakespeare i storsatsningen "Shakespeare in love".

ANNONS

När Oscarsbelönade "Shakespeare in love" blir teater på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm ligger fokuset precis som i filmen på romantiken. Publiken ska dras med i kärlekshistorien mellan den fattige och rätt okände William Shakespeare och dennes älskade Viola de Lesseps (Sofia Ledarp).

- Målet är ju att få publiken att bli förälskade i det här paret, på samma sätt som man förälskar sig i dem i filmen. Som i "Titanic", där man blir förälskad i Leo och Kate, man ska vilja vara i det förhållandet. Så ja, det var rätt mycket hångel i filmen och det blir en hel del hångel här också, säger Alexander Karim.

ANNONS

En neurotisk konstnär

Berättelsen har kanske inte så mycket med verkligheten att göra, konstaterar han, men rollen har Alexander Karim försökt göra så trovärdig som möjligt. Hans William Shakespeare är en neurotisk konstnär som ena stunden plågas av tvivel och i den andra tycker att han är bäst i världen.

- Sedan har jag försökt, i den mån det går, att inte tänka att jag spelar William Shakespeare. Det blir lätt att man börjar spela geni då, eller att man har för mycket respekt för den man spelar. Jag har försökt göra honom till en människa.

"Shakespeare in love" är en dröm för alla som älskar epokteater och praktfulla kostymer. För nästan hela ensemblen innebär det frekventa kostymbyten under föreställningens gång. Sofia Ledarp i rollen som Viola de Lesseps byter till exempel flera gånger mellan mans- och kvinnokläder.

- Jag har det lättast av alla, konstaterar Alexander Karim.

ANNONS

- Och då menar jag att precis varenda person på scen har det jobbigare än jag kostymmässigt. Jag tror att Sofia har, jag överdriver inte, 20 stycken klädbyten. Jag går runt i samma kläder hela tiden – jag tar bara av mig jackan en gång, och det ska jag väl klara av.

Sov med pjäsen

För att studera in rollen spelade han in hela manuset på mobiltelefonen, lyssnade på det flera gånger om dagen och sov också med den på repeat i hörlurarna. Arbetet med pjäsen har även inneburit en hel del fysisk träning.

- Jag älskar att ändra kroppen över huvud taget, att antingen gå upp eller ned i vikt. Jag tänkte att Shakespeare måste vara i rätt bra form, han är fattig och smal och måste dessutom se ut som en försteälskare.

TT: Nu blir det en lång spelperiod, men vad händer efter den?

ANNONS

- Dels ska jag göra säsong två av tv-serien "Advokaten", sedan har jag lite utlandsprojekt på gång. Och hösten 2019 ger jag ut två böcker, en barnbok skriven tillsammans med min fru och en spänningsroman. Jag är inte Shakespeare, det kan man lugnt säga, men det är ändå samma slags våndor när man lägger ifrån sig en text och undrar "vad tyckte du, tyckte du att det var bra?"

TT

Fakta: "Shakespeare in love"

Filmversionen hade biopremiär 1998, i regi av John Madden. Joseph Fiennes och Gwyneth Paltrow spelade huvudrollerna i den romantiska komedin om William Shakespeares kärlekshistoria med Viola de Lesseps, under den period då dramatikern höll på att skriva "Romeo och Julia". Filmen fick sju priser på Oscarsgalan, bland annat för årets bästa film.

Teaterversionen är ursprungligen producerad på West End av Disney Theatrical Productions & Sonia Friedman Productions. Den svenska varianten är regisserad av Ronny Danielsson och har Alexander Karim och Sofia Ledarp i huvudrollerna. Premiären hålls den 25 oktober på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

ANNONS