Hans Rosling på Obamas nattduksbord

"Factfulness" av den svenske professorn Hans Rosling finns bland de sommarböcker som USA:s tidigare president Barack Obama rekommenderar.

ANNONS

I ett inlägg på Facebook kallar Obama boken "hoppfull" och skriver att den handlar om "potentialen för mänsklig framgång när vi baserar vårt arbete på fakta snarare än på nedärvda fördomar". Han kallar Rosling, som var känd för sina folkbildande föredrag om global hälsa och som avled i fjol, för en enastående internationell expert på global hälsa.

I inlägget betonar Barack Obama hur mycket han tycker om sommarläsning. I år säger han sig ha varit uppslukad av nya romaner, en gammal klassiker samt stärkts i sin tro på "vår förmåga att gå framåt tillsammans när vi söker sanningen", det sista sannolikt med hänvisning till "Factfulness: tio knep som hjälper dig förstå världen".

ANNONS

Utöver Rosling rekommenderar expresidenten "Warlight" av Michael Ondaatje (om krigets effekter på familjer), "Educated" av Tara Westover (om en kvinna som växer upp i en preppers-familj i Idaho) och "An American Marriage" av Tayari Jones (om en felaktig fällande dom och dess effekter för ett ungt svart par). Han har även läst om Nobelpristagaren VS Naipauls "Ett hus åt Mr Biswas" (om att växa upp i Trinidad och om postkolonial identitet) efter dennes död i augusti.

TT
ANNONS