Horace Engdahl har varit en av Sara Danius hårdaste kritiker. Arkivbild.
Horace Engdahl har varit en av Sara Danius hårdaste kritiker. Arkivbild.

"Hårt slag för Akademien"

Kriminologen och debattören Nina Rung var en av initiativtagarna till knytblusmanifestationen för Sara Danius. Hon tycker att det är ytterst beklagligt att Danius nu tvingas sluta.

ANNONS

Även DN:s kulturchef Björn Wiman tycker att beskedet är ”väldigt tråkigt” och innebär ett hårt slag för Akademien.

- Det är extra olyckligt eftersom det fanns en intressant lösning i och med att Sara Danius erbjöd sig att återvända till sin tjänst som ständig sekreterare och fortsätta moderniseringsarbetet. Att Akademien har tackat nej till det talar inte till dess fördel.

Wiman beklagar att den person som ville utreda anklagelserna om övergrepp och missförhållanden nu lämnar.

ANNONS

- Men de som aktivt ville mörklägga och sopa den här historien under mattan – de sitter kvar.

"Svårt med legitimiteten"

Nina Rung tycker att det är emblematiskt att Sara Danius hårdaste kritiker, Horace Engdahl, sitter kvar.

- Med tanke på hur han har uttalat sig kring att kvinnor kanske inte ska sitta på den här typen av platser och liknande, det är så förlegat och så gubbigt och mossigt så det finns inte. Är det en sådan person man vill ha i Akademien? De får det svårt med legitimiteten när de gör så här.

Lisa Irenius, kulturchef på Svenska Dagbladet, säger att beskedet är väntat.

- Jag hade svårt att se någon annan lösning, eftersom det har blivit en så infekterad konflikt mellan Akademien och Sara Danius. Det hedrar dem att de ändå tar på sig sin del i den här konflikten och ber henne om ursäkt, säger Lisa Irenius och fortsätter:

ANNONS

- I praktiken har hon ju lämnat redan tidigare men nu sker det också formellt. Det gör att ytterligare ett frågetecken försvinner. Samtidigt kvarstår många frågor om vad som egentligen låg bakom krisen. Flera av de krav som hon drev på har Akademien slutit upp bakom, så hur oeniga var de egentligen? Vad var sakfråga och vad var personkonflikt?

Blickar framåt

Att Svenska Akademien och Sara Danius når en överenskommelse som nu accepteras av båda parter tror Lisa Irenius var avgörande.

- Det är fullt rimligt med tanke på hur det blev. Att det blir en överenskommelse var säkert en nödvändighet för att Akademien ska kunna gå vidare.

Ledamoten Anders Olsson välkomnar Sara Danius beslut att slutgiltigt lämna Svenska Akademien.

- Nu kan vi blicka framåt mer bestämt. Det finns inga låsningar i Akademien längre. Om vi kommer att lyckas fylla de här tre stolarna inom en rätt snar framtid kommer nästan halva Akademien att vara ny. Det innebär ju också att vi inte kommer att vara så upptagna av de konflikter som har rått tidigare, säger han.

ANNONS
TT
ANNONS