Italien inför "anti-Netflix-lag" för filmer

Italien ska införa en obligatorisk gräns för när italienska filmer som visats på bioduken kan finnas tillgängliga på tjänster som Netflix.

ANNONS

Lagen införs efter att flera filmer som tävlade på filmfestivalen i Venedig i år gjorts av amerikanska strömningstjänster som Netflix och Amazon, till exempel "Roma", av mexikanske regissören Alfonso Cuaron, som vann Guldlejonet.

Filmen är den första som producerats av Netflix och som vunnit ett stort pris på en filmfestival. Efter vinsten bestämdes att filmen även får premiär på bio och att den kommer att börja visas den 21 november, för att sedan finnas på Netflix från den 14 december.

På filmfestivalen i Cannes måste filmerna ha ett fastställt premiärdatum på bio för att få tävla vid festivalen, enligt fransk lag. Det gjorde att många av regissörerna som inte fick tävla i Cannes, som Coen-bröderna, Paul Greengrass med sin Utøyaskildring och just Cuaron valde att tävla i Venedig i stället.

ANNONS

Italien har nu valt att införa en gräns på 105 dagar mellan biovisning och strömning, men har filmen visats på färre än 80 biografer eller setts av färre än 50000 besökare under de första tre veckorna så kan den visas på en strömningstjänst inom 60 dagar. Lagen införs för att skydda biografer från "orättvis konkurrens" från strömningstjänsterna.

- Netflix tjänar mycket pengar i Italien utan att skapa några nya jobb, medan deras budgetpolicy är långt ifrån transparent, säger Francesco Rutelli, före detta borgmästare i Rom som numera är ordförande i Anica, riksförbundet för filmindustrin i Italien.

TT-Reuters
ANNONS