Jakob Cedergren-film kan få debutantpris

Den danska filmen ”Den skyldige” med svensk-danske Jakob Cedergren i huvudrollen fortsätter sitt internationella segertåg. Filmen har nu nominerats till European Film Academy Awards' debutantpris.

ANNONS
|

Filmen har tidigare vunnit priser vid festivaler i bland annat Sundance, Seattle och Rotterdam. Häromveckan tog "Den skyldige" hem ett av priserna vid filmfestivalen i Zürich, och enligt amerikanska medier ligger den högt på listan över filmer som kan bli nominerade till en Oscar i kategorin bästa icke engelskspråkiga film.

Nu har filmen dessutom nominerats till priset för bästa debutfilm vid den stundande utdelningen av European Film Academy Awards. Den är en av sex nominerade filmer och tävlar band annat mot Lukas Djonts uppmärksammade ”Girl”.

”Den skyldige” är regisserad av Gustav Möller. Cedergren spelar en polis som sitter i en kommandocentral får ett nödsamtal från en kidnappad kvinna och som måste försöka hitta henne från sin plats. Filmen visades på Göteborgs filmfestival i vintras.

ANNONS

Svenska Oscarsbidraget ”Gräns” finns med bland de filmer som European Film Academy kan nominera till olika priser, men eftersom regissören Ali Abbasi regisserat en film tidigare kunde den inte nomineras till debutantpriset.

Årets utdelning äger rum i spanska Sevilla den 15 december.

TT
ANNONS