Visfestivalen kan ta emot omkring 1600 besökare. Bland artisterna i år finns Titiyo, Sven-Bertil Taube och Jack Vreeswijk. Pressbild.
Visfestivalen kan ta emot omkring 1600 besökare. Bland artisterna i år finns Titiyo, Sven-Bertil Taube och Jack Vreeswijk. Pressbild.

Jämställt på Visfestivalen

När Visfestivalen i Västervik hålls för 51:a gången blandas nya förmågor som Elona Planman med återvändare som Cajsastina Åkerström och Sven-Bertil Taube. I år är första gången som festivalprogrammet är helt jämställt.

ANNONS
|
Förra året firades den 50:e upplagan av festivalen i slottsruinen i Västervik som är en klassiker bland sommarfestivalerna. Men det råder ingen baksmälla. Visfestivalen bjuder på ett starkt program även i år och har för första gången ett helt jämställt artistutbud, berättar vd:n Calle Åstrand stolt:
- Det har ju länge pratats om att festivaler inte är jämställda, men i år har vi hälften kvinnor, hälften män. Vi har kämpat för det och det känns jättebra, säger han.
Gammalt och nytt
Något annat som arrangörerna har arbetat med är en blandning av erfarna, folkkära artister och nya, unga artister. Förhoppningen är att det ska locka en ny generation vispublik. Bland de yngre förmågorna finns folk- och världsmusikartisten Elona Planman och Elvis–tolkarna i bandet Fröken Elvis.
Några av de mest kända namnen är Sven-Bertil Taube, Loa Falkman, Titiyo och Bo Kaspers Orkester. Och så är det artisterna som återvänder år efter år. Den av årets artister som har spelat flest gånger på festivalen är Jack Vreeswijk, men även Cajsastina Åkerström är en flitig deltagare.
- Det är så roligt att de kommer tillbaka. En gång stod deras föräldrar här på scen och nu spelar de här, säger Calle Åstrand.
Fakta: Visfestivalen Västervik
  • 14–16/7 i Stegeholms slottsruin, Västervik.
  • Hölls första gången 1966.
  • I år medverkar bland andra Titiyo, Sven-Bertil Taube, Jack Vreeswijk, Lisa Miskovsky, Anna Stadling & Lisa Ström, Fröken Elvis, Bo Kaspers Orkester, Elona Planman, Cajsa-Stina Åkerström, Lars Demian och Timo Räisänen.
  • ANNONS