Knyckare om Statement: "Behövs uppenbarligen"

Festivalen Statement är över – men Emma Knyckare öppnar upp för en uppföljare.

ANNONS

Festivalen Statement grundades som en reaktion på det stora antalet festivalövergrepp förra sommaren, och välkomnade bara kvinnor, transpersoner och icke-binära med målet att skapa ett tryggt rum för just den gruppen.

Festivalen avslutades under lördagskvällen och initiativtagaren Emma Knyckare är väldigt nöjd med resultatet.

- Det är en stämning jag aldrig har upplevt i hela mitt liv, säger hon.

- Vi har gjort det här på ganska kort tid och det har gått bra, det har varit kämpigt också. Jag visste inte vilket arbete det var att göra en hel musikfestival, men jag har haft ett helt fantastiskt team.

ANNONS

"Magiskt"

Om det blir en uppföljare eller inte kommer man att besluta några dagar efter festivalens slut, men Emma Knyckare berättar att hon absolut kan tänka sig att göra det igen.

- Ja, det är skitmäktigt och den behövs uppenbarligen, säger hon och tillägger.

- Personer som är här på Statement får vara normen. Det var någon som kom fram till mig i fredags och sa "är det så här det så här det känns att vara kille? Jag kan bara gå runt här och vara precis som jag är".

Även de festivalbesökare som TT pratar med är genomgående nöjda och nämner just tryggheten som en grundsten för den bra stämningen.

- Det var ännu mer magiskt än jag hade kunnat tro, en trygghet och en samhörighet, ingen som puttas, det är fantastiskt, säger Maja Grubelic.

ANNONS

"Inte här för musiken"

Besökaren Gilma Sobrino tycker att det är stor skillnad jämfört med en festival där även cis-män är välkomna.

- När vi kom hit i går tog det ett tag att vänja sig med att vara så trygg i att bara vara. Det märktes speciellt när man åkte hem, då gick man tillbaka till att "nu måste jag vara rädd om mig själv", jag kollade bakom mig hela tiden på väg hem. Det var då det klickade som mest hur skönt det var att vara här, säger hon.

Emelie Weski bokade tidigt biljetter och längtade länge efter festivalen. Skulle Statement komma tillbaka även nästa år säger hon att hon absolut skulle åka.

- Det finns en tydlig gemenskap, folk sträcker ut en hand, man står och minglar i kön. Det är tydligt att folk inte bara har kommit hit för musiken, även om det är en musikfestival, säger hon.

ANNONS
Statement Festival, TT:s utsända

Fakta: Statement

Statement är en festival där bara kvinnor, icke-binära och transpersoner är välkomna, och som initiativtagare står Emma Knyckare.

Festivalen har stött på kritik på grund av att de stänger ute cis-män – alltså män vars biologiska kön överensstämmer med deras juridiska, sociala och upplevda kön – och Diskrimineringsombudsmannen prövar fallet.

På Statement spelade bland andra Rebecca & Fiona, Frida Hyvönen, Jenny Wilson, Girlschool och Joy.

ANNONS