Kvinnor i fokus på NME-galan

Lorde, Haim och Shirley Manson. De blev några av vinnarna på årets NME-gala, där kvinnorna stod i fokus.

ANNONS

Många av de tyngsta priserna på det brittiska musikmagasinet NME:s årliga prisgala i London gick till kvinnliga artister. Det välkomnades av pristagarna i en bransch som, precis som många andra inom populärkulturen, försöker resa sig ur askan av höstens metoo-berättelser om sexuella trakasserier och övergrepp.

Danielle Haim, medlem i amerikanska syskontrion Haim, som utsågs till bästa internationella grupp, gav en känga till andra prisgalor.

- Det känns otroligt bra att vara här eftersom många kvinnor är nominerade. Majoriteten av prisgalorna representerar verkligen inte kvinnor, sade hon.

ANNONS

Nyzeeländska Lorde utsågs till bästa internationella soloartist och brittiska rapparen Stefflon Don blev bästa nykomling. Shirley Manson, frontfigur i brittiska Garbage, tilldelades ett särskilt hederspris för sina musikaliska insatser. Även hon tog upp höstens händelser.

- Metoo-kampanjen är ett tillfälle att verkligen fortsätta prata om det och att underlätta en förändring. Om något verkligen kommer att förändras vet jag däremot inte – jag är rädd att det är mycket prat och lite verkstad, sade hon.

Bland övriga som prisades på galan fanns Ariana Grande, Kasabian och Liam Gallagher.

TT-Reuters
ANNONS