"Lättare att må piss när det är kallt"

En tuff tid, en sjuk sambo – och sedan en klimatkris på det. När Jonas Bergsten släpper sin andra fullängdare är det allt annat än muntert.

ANNONS
|

Umeåartisten Jonas Bergstens nya album "Varm vidrig sommar" handlar om hur hans liv har varit de senaste åren. Rent musikaliskt ville han gå bort från det powerpoppiga och in mot det souliga, med ambitionen att texterna ska stå i centrum.

Hans första platta "Ska vinna en miljon inatt" tog flera år att sammanställa – den här gången har det gått betydligt snabbare. Vänner som försvunnit, svåra relationer och sommaren som varit är teman. Han beskriver den varma tiden som dystopisk, som att befinna sig i en tryckkokare, samtidigt som världen runt omkring brinner.

- Jag mådde ganska pissigt och framför allt gjorde min sambo det. Det kändes som att allt förstärktes med vädret och klimatet. Jag tror att det är lättare att må piss när det är kallt och mörkt, säger Jonas Bergsten.

ANNONS

"Börjar bli rädda"

På låten "Minnet kanske väljer bort det dåliga" sjunger han duett med Annika Norlin, som tidigare i år släppte sin klimatångest-ep "Arktiska oceanen" under artistnamnet Säkert. Men på "Varm vidrig sommar" är miljöfrågan inte överordnad på samma sätt.

- Den finns där men det ligger underordnat. Jag är själv ute i skogen mycket och jag tror att nästan alla börjar blir lite rädda. Vad fan är det som händer? säger han.

"Mer nervöst nu"

I en tid när sociala medier och marknadsföring är viktigt för såväl artister som alla andra går Jonas Bergsten åt andra hållet. Han har aldrig tyckt om att ta plats. Trots att de som har koll på musikbranschen avrådde honom från att släppa albumet nu, utan promotion, gjorde han det ändå.

- Jag är ruggigt kass på det här. För de unga, som har vuxit upp med sociala medier, är det här en självklarhet. När jag växte upp var det verkligen inte så. Det känns jobbigt att visa upp det man gör hela tiden, jag känner mig inte bekväm med det. Men jag älskar att spela musik, det är en skräckblandad förtjusning att stå på scenen, säger han.

ANNONS

TT: Hur känns det då att släppa ett så personligt album som det här?

- Det känns jobbigare och mer nervöst nu att göra intervjuer. Jag sjunger om min sjuka sambo, men jag har inte gjort någonting som hon inte har godkänt. Vi pratade om det och hon sa “du kan inte både vara synlig och osynlig på samma gång", jag brottas lite med det. Jag vill ju att folk ska lyssna, det känns meningsfullt men också jobbigt, säger han.

"Varm vidrig sommar" släpps den 7 december.

TT

Fakta: Jonas Bergsten

Jonas Bergsten föddes 1982 och är bosatt i Umeå.

Han slog igenom med singeln "Snutansikte" och 2015 släppte han debutalbumet "Ska vinna en miljon inatt".

Nu är han aktuell med "Varm vidrig sommar", där han bland annat sjunger en duett med Annika Norlin.

ANNONS