Lena Söderblom berättar om sin uppväxt som kändisbarn i "Stjärnorna på slottet". Arkivbild.
Lena Söderblom berättar om sin uppväxt som kändisbarn i "Stjärnorna på slottet". Arkivbild.

Lena Söderblom: "Mycket märklig upplevelse"

Hon slog igenom som en ekorrpigg Fröken April men levde länge i skuggan av sin berömde pappa. Under Lena Söderbloms dag på slottet berättar hon om hur det var att växa upp som kändisbarn.

ANNONS
|

Lena Söderblom har en osentimental inställning till sin barndom – trots att den i andras ögon kanske ter sig ovanlig.

I "Stjärnorna på slottet" berättar hon om hur hon tillbringade sina första elva år hos sina morföräldrar. Mamma och pappa hade alldeles för fullt upp med sina karriärer. Mamma Ann Mari var skådespelare och kostymtecknare, pappa Åke var en av tidens mest kända skådespelare och dessutom revystjärna och kuplettsångare.

"Följt mig genom livet"

- Relationen till pappa är en del av min historia. Jag har väldigt tidigt i livet fått frågor som "hur är det med din pappa?", för han var kolossalt populär under den period när jag växte upp. Folk undrade om han var lika rolig hemma och sådana där saker. Sedan har det följt mig genom livet att jag är Åke Söderbloms dotter, säger Lena Söderblom.

ANNONS

Också mormor och morfar hade jobbat med teatern, men Lena Söderblom var själv inte inställd på att jobba som skådespelare. Ändå halkade hon in på banan – och fick sitt stora genombrott i filmen "Fröken April" 1958 med Jarl Kulle och Gunnar Björnstrand som motspelare.

Hon hade aldrig räknat med att få frågan om att ställa upp i "Stjärnorna i slottet", men är glad att hon medverkade i SVT:s underhållningsprogram – trots den enorma sommarhetta som rådde under inspelningen.

"Otroligt härlig vecka"

- Jag sade ja och det ångrar jag verkligen inte. Det var en så otroligt härlig vecka på slottet, med väldigt nyfunna vänner.

Men att titta på det färdiginspelade programmet var inte helt behagligt, konstaterar hon.

- Det var en mycket märklig upplevelse att möta sig själv så som man har beskrivit sig själv. Det är lite obehagligt – nej, det kan jag inte säga – men man tänker "är jag verkligen sådan där?", "ser jag ut så där?" Det är förbryllande.

ANNONS

Under Lena Söderbloms dag valde hon att låta de andra stjärnorna sy var sin hatt. Varför?

- Det är någonting jag har blivit lite igenkänd på att jag väldigt ofta har hatt. Jag gillar hattar, har alltid gjort det. Jag har skrivit boken som heter "Utan en tråd – en symaskinshistoria" och då tyckte jag att de också skulle sy. Det gjorde de med den äran – det blev jättebra!

"Stjärnorna på slottet" sänds i SVT1 på lördag klockan 20.00.

TT

Fakta: Årets stjärnor på slottet

Alexander Karim, 42, skådespelare. Utbildade sig till skådespelare i Los Angeles och upptäcktes av Lukas Moodysson och Lars von Trier när han tillsammans med brodern deltog i en filmfestival. Känd från Johan Falk-serien och spelade Vanheden i nyinspelningen av Jönssonligan 2015.

Camilla Läckberg, 44, deckarförfattare. Uppvuxen i Fjällbacka på Västkusten, där merparten av hennes böcker utspelar sig. Gick Handelshögskolan i Göteborg och gav som 27-åring ut romanen "Isprinsessan". Var vid 30 den bäst säljande deckarförfattaren i Sverige.

Lena Söderblom, 83, skådespelare. Dotter till skådespelaren Åke Söderblom, filmdebuterade som 20-åring i Ingmar Bergmans "Sommarnattens leende". Har medverkat i ett fyrtiotal filmer och spelat tillsammans med Kajsa Ernst i "Finaste familjen" på TV4

Kajsa Ernst, 56, skådespelare. Gjorde filmdebut i "Tomten är far till alla barnen" 1999 och stor succé i rollen som Eivor i "Masjävlar" 2004. Var gift med skådespelaren Göran Stangertz från 2009 till hans död 2012.

Sven Melander, 71, komiker och skådespelare. Började som nöjesjournalist på Aftonbladet, filmdebuterade som Berra i "Sällskapsresan" 1980. Gjorde under 1980-talet stor succé som flera klassiska rollfigurer i "Nöjesmassakern". Har på senare år uppmärksammats för sin Youtube-kanal, där han tar upp aktuella politiska frågor och även intervjuat partiledarna.

ANNONS