Löfven om Nobelbeslutet: Oerhört tråkigt

Statsminister Stefan Löfven (S) tror att beslutet att inte dela ut något Nobelpris i litteratur i år skadar bilden av Sverige utomlands.

ANNONS
|

Det blir inget Nobelpris i litteratur i år, meddelar Svenska Akademien. Statsministern beklagar beskedet.

- Det är naturligtvis väldigt tråkigt. Det är ett mycket prestigefullt och viktigt pris, för litteraturen och kulturen, så det är oerhört tråkigt, säger han.

"Återupprätta förtroendet"

Löfven tror att beskedet om det uppskjutna priset skadar bilden av Sverige utomlands.

- Det är absolut inte bra för anseendet. Det är därför det är så viktigt att Akademien nu oförtrutet arbetar vidare för att återupprätta förtroendet. Det tar alltid längre tid än att riva ned ett förtroende, men det är deras uppgift nu att visa sig mogen det, och förhoppningsvis komma tillbaka så att man senare kan dela ut två priser i stället.

ANNONS

Bah Kuhnke: Förståeligt

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) skriver i ett sms till TT att hon har förståelse för beslutet.

"Svenska Akademin har haft stor betydelse under lång tid för det svenska kulturlivet, litteraturen och svenska språket i sak. Det är förståeligt att den senaste tidens händelser får konsekvenser i form av att Svenska Akademien beslutar att skjuta upp beslutet att utse årets Nobelpristagare i litteratur. De är en fristående institution och bär ansvaret för att återbygga förtroendet för sitt arbete. För litteraturen och konsten i stort är allt det som skett också väldigt sorgligt.”

Akademikrisen
ANNONS