Luuk: Vår grej är att aldrig förändra något

Kristian Luuk och Fredrik Lindström firar tioårsjubileum som programledare för "På spåret". Och radarparet har inga planer på att sluta.

ANNONS
|

"På spåret" hade premiär 1987 och blev snabbt ett av SVT:s största underhållningsprogram. Ingvar Oldsberg var programledare i 19 säsonger, ett rekord som Kristian Luuk nu på allvar börjar nosa på med den kommande, som blir hans tionde.

- Det finns många anledningar att fortsätta. En är att det är så roligt att det inte känns som ett jobb. Det känns som att vi spelar TP hemma i mitt kök. Det finns inget manus, för vi vet ju inte vad de tävlande kommer att svara. Det i sin tur har varit väldigt skönt för mig personligen som under alla år velat ha kontroll, det är en utmaning att pusha mig ur min comfort zone, säger Kristian Luuk.

ANNONS

Få nykomlingar

Årets säsong bjuder på få överraskningar. Flera av de tävlande har tävlat – och vunnit – förut och nykomlingarna är bara sex stycken till antalet.

- Vår grej är att aldrig förändra någonting. Jag tror att första klass är lite uppiffad och renoverad, men annars ser tävlingen ut som vanligt. Det är anmärkningsvärt få nykomlingar i år. Vi har märkt att vi blir bättre med personer i burarna som ger oss energi, så vi puffade för att få hit lite favoriter, säger Luuk.

TT: Vilket par är du mest spänd på att följa i årets tävling?

- Det ska bli kul att se om några rår på Jesper Rönndahl och Elisabet Höglund som ju vunnit två gånger. Där kan man ju tänka sig att Josefin Johansson och Johar Bendjelloul som vann förra året skulle kunna ge dem en match. Sedan var "Skärgårdsdoktorn"-paret, Samuel Fröler och Ebba Hultkvist, överraskande bra med en hög kunskapsnivå. De verkar inte ha hängt mycket sedan tv-programmet så det var kul att få se att de började umgås igen.

ANNONS

TT: Har du någon drömtävlande?

- Jag kommer inte på några namn på rak arm. Men en drömcasting är en person som inte förväntas kunna så mycket, som inte jobbar på P1 eller är författare med akademisk bakgrund. En sådan som Lennart "Hoa hoa" Dahlgren eller Erik Haag, där får vi lite tips ibland på folk som skulle kunna vara aktuella.

"På spåret"-hysteri i Lund

Kristian Luuk säger att något har hänt de senaste åren. "På spåret" har hittat fram till de yngre tittarna, något som kan förklara varför programmet legat kvar i tv-toppen år efter år.

- Det har hänt någonting de senaste åren. Jag var nere i Lund på en studentafton med 300 studenter och det var en helt sjuk "På spåret"hysteri och en lång kö med folk som ville ta selfies. Det visar sig att de sitter och kollar ihop i studentkorridorerna. Vi har ju galna tittarsiffror, i denna tid när ingen tittar på tv. Det är mellosiffror. På ett sådant här program, två gubbar sitter och läser lite frågor, säger Luuk.

ANNONS

"På spåret" har premiär i SVT1 den 30 november.

TT

Fakta: De tävlar i "På spåret"

Grupp 1:

Samuel Fröler och Ebba Hultkvist Stragne

Kristoffer Appelquist och Bea Uusma

Kjell Wilhelmsen och Eric Ericson

Grupp 2:

Josefin Johansson och Johar Bendjelloul

Amie Bramme-Sey och Gunnar Bohlin

Hanna Dorsin och Emma Molin

Grupp 3:

Elisabet Höglund och Jesper Rönndahl

Parisa Amiri och Gunnar Wetterberg

Marianne Ahrne och Anders Johansson

ANNONS