Håkan Hellström på scenen under Bråvallafestivalen. Arkivbild.
Håkan Hellström på scenen under Bråvallafestivalen. Arkivbild.

Många anmälda sexbrott på festivaler

Publikrekord och fulla hus – men också droger, sexuella ofredanden och inställda festivaler. Samtidigt kan polisens samarbete med arrangörerna för säkerhet på sommarens festivaler ha lett till fler anmälningar i år.

ANNONS

Way Out West slog publikrekord och Sweden Rock sålde slut på biljetter. Men en stor del av rapporteringen kring festivalsommaren har, precis som förra året, fokuserat på sexualbrott och droger.

Exempelvis gjordes 17 anmälningar rörande sexuella ofredanden, och en tonårsflicka misstänks ha blivit våldtagen i publikhavet, under Bråvallafestivalen. 18 fall av sexuella ofredanden anmäldes under Malmöfestivalens öppningshelg, enligt Sydsvenskan , och det slogs rekord i antalet misstänkta narkotikafall på Emmabodafestivalen.

Stärkt polisnärvaro

Men vad är äpplen och vad är päron? Parallellt med rapporteringen av sexualbrott och droger, har det också rapporterats om stärkt polisnärvaro på olika festivaler. Exempelvis under Emmabodafestivalen, där polisen i en intervju med SVT Småland uppgav att orsaken till de många anmälningarna var att man har haft en större insats, med närmare 100 inblandade poliser, i år.

ANNONS

Polisens nationella beredningsgrupp som har arbetat för att skapa säkerhet på sommarens festivaler har bland annat hållit i utbildningar för evenemangspersonal. Emelie Kullmyr, polismästare vid polisen i region Väst, är ansvarig för beredningsgruppen.

- Det kan vara lite både och, tillsammans med arrangörer har vi haft affischering och promotat utåt att man ska agera, att ett nej är ett nej. RFSU har också varit inblandade. Självklart påverkar det, säger Emelie Kullmyr.

"Samhällsproblem"

Bland annat berättar hon att anmälningar kommit in från Way Out West tack vare att volontärer och serveringspersonal har blivit utbildade om sexualbrott, och hur man ska agera.

- Till viss del är det lite farligt att se på statistik, man måste se på den totala upplevelsen. Det här är ett samhällsproblem som dyker upp på en festival, som man får hantera där, säger Emelie Kullmyr.

ANNONS
TT
Fakta: Sommarens festivaler i urval

Way Out West: Slog publikrekord i år och tog in i snitt 34000 besökare per dag, vilket kan jämföras med fjolårets siffra på 33000 besökare. Totalt tre anmälningar om sexuellt ofredande har kommit in till polisen under årets festival, enligt Aftonbladet.

Bråvallafestivalen: Sålde 45162 biljetter i år, året innan såldes 52317 biljetter. Totalt 17 fall av sexuellt ofredande anmäldes, och en tonårsflicka misstänktes ha blivit våldtagen i publikhavet under Håkan Hellströms konsert. Arrangören meddelade mitt under pågående festival att nästa års evenemang ställs in, med hänvisning till de sexuella ofredandena.

Emmabodafestivalen: Firade 30-årsjubileum. Arrangören Håkan Karlsson meddelade inför festivalen att årets upplaga blir den sista, vilket dock inte berodde på vikande besökssiffror. Väl under festivalen slogs det rekord i antalet misstänkta narkotikafall. Ökningen jämfört med fjolåret menar polisen är på grund av att man i år har haft en större insats, med närmare 100 inblandade poliser.

Malmöfestivalen: Under festivalens öppningshelg anmäldes 18 fall av sexuella ofredanden och 12 män greps (de kunde senare släppas men är fortsatt misstänkta). Enligt Sydsvenskan anmäldes 18 sexuella ofredanden under hela fjolårets festival, och 9 män kunde då gripas. Polisen berättar för tidningen att man har haft mycket personal på plats, och att man har ökat fokus på frågan.

Sweden Rock: Sålde slut på biljetter i år och hade runt 33000 besökare. Festivalen har legat på den siffran i flera år, och det finns i dagsläget inga planer på att utöka antalet besökare. Fyra fall av sexuellt ofredande anmäldes under festivalen, samt en anmälan om ett våldtäktsförsök.

Into the Factory: Skulle ha arrangerats i en fabrikslokal i Nynäshamn i mitten av augusti, men tvingades ställa in på grund av att polisen drog in tillståndet. Enligt arrangören berodde detta på att polisen ansåg att flera besökare riskerade att skada sig under narkotikapåverkan.

Urkult: Inget fall av sexuellt ofredande anmäldes under årets festival, enligt tidningen Ångermanland.

Källor: Aftonbladet, SVT Småland, tidningen Ångermanland, Sydsvenskan.

ANNONS