Det har gått 50 år sedan människan satte sin fot på månen. SVT sänder en helkväll med månlandningsdokumentärer den 20 juli. Arkivbild.
Det har gått 50 år sedan människan satte sin fot på månen. SVT sänder en helkväll med månlandningsdokumentärer den 20 juli. Arkivbild.

Månlandning och allsång i sommartablån

Allsång i mängder, gott om sport och 50-årsjubileum för månlandningen. Dessutom blir det en hel del efterlängtade premiärer på strömningstjänsterna. Här är sommarens tv.

ANNONS
|

"Allsång på Skansen" fyller 40 år och mycket har hänt sedan starten 1979. Då var Bosse Larsson allsångsledare med gäster som Thore Skogman och Anna Sundqvist – nu står Sanna Nielsen bakom mikrofonen med bland andra John Lundvik, Laleh, Miriam Bryant och Maxida Märak vid sin sida.

Allsång blir det även i TV4, då Lotta Engberg leder "Lotta på Liseberg" på den andra kusten. Under sommaren gästar bland andra Albin Lee Meldau, Samir & Viktor, Lina Hedlund och Lena Philipsson. Dessutom tar Gry Forsell över Gröna Lund i "Sommarkrysset".

ANNONS

Fotbolls-VM är igång

Den 14 juni drog fotbolls-VM igång, och hur det går för Caroline Seger och resten av det blågula landslaget återstår att se. Den 7 juli avgörs finalen i franska Lyon och matcherna sänds i TV4 och C More Fotboll.

På sportfronten i sommar blir det även sim-VM, Diamond League, EM i basket och VM i orientering.

Den 20 juli har det gått 50 år sedan Neil Armstrong yttrade orden "That's one small step for a man, one giant leap for mankind" och satte sin fot på månen. SVT visar en helkväll med dokumentärfilmer om månlandningen.

På dokumentärfronten fortsätter SVT med ett blandat upplägg. Från "Rekonstruktion Utøya" om terrorattentatet mot det norska arbetarpartiets ungdomsförbund, till "Leva, älska" om världens första seniorboende för hbtq-personer.

Dessutom sänder de i sommar dramaserien "Babylon Berlin", som utspelar sig under mellankrigstiden i Tyskland. "Babylon Berlin" är den dyraste icke-engelskspråkiga serien någonsin.

Strömningspremiärer

Den som längtar efter spännande 80-talsnostalgi får vänta till den 4 juli – då har den tredje säsongen av "Stranger things" premiär på Netflix. Dessutom är den populära serien "Orange is the new black" tillbaka med sin sjunde och sista säsong på strömningstjänsten den 26 juli.

Den 1 juli har den svenska Lukas Moodysson-serien "Gösta" premiär på HBO, med Vilhelm Blomgren i huvudrollen.

ANNONS

Vill man i stället se en serie om hur vikingar, stenåldersmänniskor och 1800-talspersoner konfronteras med nutidsmänniskan är det "Beforeigners" som gäller. I den första norska HBO-originalserien skickas människor från historiska epoker in i 2000-talet under mystiska omständigheter. Serien når tittarna den 21 augusti.

TT

Fakta: Sommarens tv i urval

Juni:

"Allsång på Skansen" drar i gång den 25 juni med Sanna Nielsen som programledare och Carola, John Lundvik, Astrid S och Timbuktu & Damn som gäster. Programmet sänds varje tisdag fram till och med den 13 augusti.

Säsongspremiären av "Lotta på Liseberg" ägde rum den 17 juni och pågår till och med den 12 augusti. Medverkar gör bland andra Hanna Ferm, Liamoo, Måns Zelmerlöw och Benjamin Ingrosso.

"Sommarkrysset" med Gry Forssell hade säsongspremiär den 8 juni och sänds sammanlagt i tio avsnitt fram till och med den 10 augusti. Programmet bjuder på uppträdanden med bland andra Ava Max, Jon Henrik Fjällgren, Silvana Imam och Kaliffa.

Den 14 juni drog Fotbolls-VM i gång och pågår fram till och med den 7 juli, då finalen avgörs i franska Lyon. Matcherna sänds i TV4 och C More Fotboll.

Den 10 juni drog SVT:s "Sommarlov" i gång, med underhållning för sommarlediga barn fram till och med den 16 augusti.

Den 17 juni hade HBO:s nya dramaserie "Euphoria" premiär. Serien följer ett gäng ungdomar när de försöker navigera i en värld av droger, sex, identitet, trauma, sociala medier, kärlek och vänskap.

Dokumentärfilmen "Leva, älska" följer tre pensionärer som flyttar in i världens första hbtq-seniorboende, som ligger på Gärdet i Stockholm. Dokumentären visades på SVT den 18 juni och finns på SVT play.

"Sju sidor av sanningen" är ett psykologiskt mysterium om ett barn som blir kidnappat. Programmet hade premiär den 19 juni och sänds i sex delar i SVT.

Dramaserien "Babylon Berlin" visas i SVT under sommaren med premiär den 20 juni.

"Cobain: Montage of heck" handlar om Kurt Cobains liv, från uppväxt, genom framgång, till undergång. Visas den 21 juni i SVT.

"Jamestown 2" inleds med ett allvarligt brott som sprider misstankar över hela kolonin. Den andra säsongen har premiär den 22 juni i SVT.

Dokumentärfilmen "Astronaut – universums tuffaste jobb" följer tolv vanliga människor som testar på den hårda vägen fram till att bli astronaut. Visas på Kunskapskanalen den 24 juni.

"Kennedys – en maktsaga" följer familjen som har haft en stor inverkan på USA:s politik. Serie i sex delar, med premiär den 27 juni i SVT.

Ernst Kirchsteiger är tillbaka med ett nytt renoveringsprojekt i "Sommar med Ernst". Den här gången tar han sig an en bondgård på Österlen. Programmet har premiär den 27 juni i TV4.

Juli:

"Gösta" heter Lukas Moodyssons nya serie om en 28-årig psykolog som får sitt första jobb i en liten stad i Småland. Serien har premiär den 1 juli på HBO.

"The loudest voice" är baserad på Gabriel Shermans bok "The loudest voice in the room". I huvudrollen syns Russell Crowe som Fox News-grundaren Roger Ailes. Serien har premiär den 1 juli på HBO.

Fyraåriga Jimmie måste åka på en resa med sin pappa och lämna sin mamma, men resan tar aldrig slut. Filmen "Jimmie" är regisserad av Jesper Granslandt och visas i SVT den 2 juli.

"Stranger things" är tillbaka på Netflix – den efterlängtade tredje säsongen har premiär den 4 juli.

"Secret city" följer den politiska reportern Harriet Dunkley som söker sanningen i den australienska huvudstaden Canberra. Sänds på SVT den 10 juli.

"Dox" är tillbaka med flera olika dokumentärfilmer, bland annat "Studio 54", "Flotten" och Woodstock". Den första delen sänds den 14 juli i SVT.

Den 20 juli blir det månspecial i SVT – då är det 50 år sedan människan för första gången satte sin fot på månen. Bland annat visas "Amerikas väg till månen", "Apollo 11: Resan till månen" och "Nasas okända hjältar".

"Rekonstruktion Utöya" låter fyra överlevare från terrorattacken i Norge berätta om sina ångestladdade minnen. Sänds den 22 juli i SVT.

"Orange is the new black" närmar sig slutet. Den sjunde och sista säsongen har premiär den 26 juli på Netflix.

Augusti:

Lasse Kronér är tillbaka i rutan tillsammans med svenska artister. Kronér bjuder in fem önskegäster till Göteborgs skärgård. Programmet har premiär den 3 augusti i SVT.

"Eurovision choir of the year" heter EBU:s tävling som i år avgörs i Partille Arena i Göteborg. För Sverige tävlar kören Zero8. Programmet sänds den 3 augusti i SVT.

"Glow" är tillbaka – serien om ett gäng kvinnor med olika bakgrunder som ger sig in i fribrottning. Den tredje säsongen kommer till Netflix den 9 augusti.

"Som en norsk version av 'Vår tid är nu'" beskriver SVT serien "Lyckoland". Serien följer en familj under förändring i oljeindustrins Norge och har premiär den 12 augusti.

"Timjan, tupp och tårta" är tillbaka med en andra säsong. Matkreatören Lisa Lemke har kockarna Zeina Mourtada och Sandra Mastio vid sin sida. Premiär den 15 augusti i SVT.

"Fångarna på fortet" firar 30 år, och ny gåtställare är Suzanne Reuter. Programmet har premiär den 16 augusti i TV4.

"Beforeigners" heter HBO:s första norska originalserie, där människor från olika historiska tidsepoker kommer till det moderna samhället under märkliga omständigheter. Serien har premiär den 21 augusti.

"Svenska Hollywoodfruar" firar tio år och kommer med en jubileumssäsong. Serien har säsongspremiär den 27 augusti på TV3 och Viaplay.

"Heder" heter thrillerserien med Alexandra Rapaport, Julia Dufvenius, Eva Röse och Anja Lundqvist i rollerna. Serien har premiär den 30 augusti på Viaplay.

ANNONS