Komikern och programledaren Emma Knyckare är den som har tagit initiativ till festivalen Statement. Pressbild.
Komikern och programledaren Emma Knyckare är den som har tagit initiativ till festivalen Statement. Pressbild.

Mansfri festival på Bananpiren i Göteborg

Nu är det klart att den mansfria festivalen Statement kommer att hållas på Bananpiren i Göteborg i slutet av augusti nästa år.

ANNONS

Bananpiren i Frihamnen i Göteborg är ett evenemangsområde där det sedan många år har arrangerats konserter. Det var av praktiska skäl ett givet val, men också en plats med särskild betydelse för Emma Knyckare.

- Jag var på min första konsert där när jag var 15 år, så det känns fint på många vis att det blir i min hemstad och just där.

När ännu en festivalsommar kantades av sexuella övergrepp tröttnade Emma Knyckare och skrev i början av juli ett inlägg i sociala medier: ”Vad tror ni om att vi styr upp en asfet festival dit bara icke män är välkomna som vi kör tills ALLA män har lärt sig hur en beter sig.”

ANNONS

Bekräftelse av Metoo

Inlägget var menat som ett skämt men ganska snart upptäckte hon att det fanns ett behov av en sådan festival. Initiativet har både hyllats och kritiserats, och blivit till en internationell nyhet.

I början av oktober nådde festivalen sitt mål på 500000 gräsrotsfinansierade kronor. Och i ljuset av de senaste veckornas metoo-rörelse har de fått ytterligare bekräftelse på att festivalen behövs, anser Emma Knyckare.

- Jag tror inte att någon kan säga emot att tjejer, transpersoner och icke binära ska ha en egen festival efter detta. Metoo kom väldigt rätt i tiden, även om vi inte visste att alla dessa berättelser skulle komma ut när vi började planera festivalen.

Brett program

Ett begränsat antal biljetter kommer att släppas den 1 december, men den som hoppar på då får köpa grisen i säcken för vilka artister det blir är ännu inte klart. Ambitionen är ett brett program med artister i olika genrer, för olika åldersgrupper.

- Det vore kul om alla från min farmor till någon ung som går på festival första gången vill komma. Och så gärna någon stor akt, vi hoppas på någon av våra största, svenska artister, säger Emma Knyckare.

ANNONS

Festivalen äger rum 31 augusti – 1 september 2018.

TT
Fakta: Statement Festival

Statement Festival arrangeras av den ideella föreningen Statement.

Initiativtagare är komikern och programledaren Emma Knyckare.

Festivalen hålls på Bananpiren i Göteborg mellan den 31 augusti och 1 september 2018.

Statement beskrivs som en festival utan cis-män som välkomnar kvinnor, transpersoner och icke-binära.

ANNONS