McCartney USA-etta efter 36 år

Paul McCartney är tillbaka som listetta i USA – efter 36 år. I helgen gick hans nya album "Egypt station" in på den amerikanska albumlistans förstaplats.

ANNONS
|

Senast McCartney låg etta på USA-listan som soloartist var 1982, då hans fjärde soloalbum "Tug of war" fick samma placering. Det är det näst längsta glappet mellan en artists olika albumettor på den ansedda listan någonsin: Johnny Cash innehar rekordet.

Överraskande nog har det däremot inte gått lika bra för den 76-årige ex-Beatlens nya skiva i hemlandet Storbritannien. Där ligger "Egypt station" trea, slagen av amerikanske rapparen Eminems "Kamikaze" samt soundtracket till filmen "The greatest showman".

"Egypt station" släpptes i början av månaden och är McCartneys första skiva sedan 2013. Och kanske är det inte så konstigt att den går så bra i USA: Släppet har föregåtts av en enorm PR-apparat. McCartney har bland annat livesänt en stor överraskningskonsert från Grand Central Station i New York och åkt skytteltrafik mellan de stora amerikanska pratshowerna.

ANNONS

Mest uppmärksamhet har kanske hans medverkan i James Cordens "The late late show" på amerikanska CBS fått. I segmentet "Carpool karaoke" besökte duon McCartneys hemstad Liverpool, gick en rundtur i hans tonårshem och överraskade med en pubspelning. Klippe t har setts 32 miljoner gånger på Youtube.

TT

Fakta: Paul McCartney

Slog igenom som en av medlemmarna i The Beatles och har av Guinness rekordbok utnämnts till musikhistoriens mest framgångsrika låtskrivare, bland annat för sitt samarbete med John Lennon.

Har även varit medlem i gruppen Wings.

Som soloartist har debuterade han 1970 med "Paul McCartney" och har sedan dess, med nya "Egypt station inräknad", släppt ytterligare 17 soloalbum.

ANNONS