Metoo och konstens frihet i Almedalen

Sexuellt våld och samtycke, artificiell intelligens, och kulturpolitisk styrning. Det är några av de kulturfrågor som diskuteras under Almedalsveckan den 2–5 juni.

ANNONS
|

Det är 50 år sedan Olof Palmes tal från ett lastbilsflak vid Kruttornet i Visby satte i gång det som skulle bli politikveckan i Almedalen. Kulturen fanns med redan från start, då den blivande statsministern samma eftermiddag invigde en konstutställning på Fårö.

Så vilken roll kommer kulturen att spela i höstens val? När Novus undersöker väljarnas viktigaste valfrågor finns kulturen inte ens med som alternativ, vilket verkar ge fog för Riksteaterns programpunkt ”Är kulturen valårets mest underskattade fråga?”. Panelsamtalet äger rum under måndagen, med bland andra kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) och Expressens kulturchef Karin Olsson.

"Finns mörka krafter"

Marika Lagercrantz, samtalsledare för måndagens kultursalong som bland annat gästas av ryska Pussy Riot, framhåller att kulturen är en förutsättning för demokratin.

ANNONS

- På en kultursalong är ordet fritt. Man ska prata med varandra, men också ha roligt. Det finns ju mörka krafter i Sverige som vill styra kulturen och snöpa det fria ordet, och det är läskigt.

Vissa kulturpolitiska frågor har dock väckt känslor de senaste åren, som den om politisk styrning. Vissa menar att politiken kan ha en stimulerande roll för kulturlivet, medan andra menar att kulturen måste få verka i frihet från klåfingriga folkvalda. Ämnet är föremål för debatter, som ”Hur mycket ska politiken styra kulturen?” och ”Sveriges kulturpolitik – förebild eller avskräckande exempel?” Andra samtal utgår ifrån den aktiva kulturpolitikens möjligheter att göra gott, som ”Kulturpolitikens liv efter döden – hur återfår vi en progressiv kulturpolitik?” och ”Hur kan en aktiv kulturpolitik stärka konsten och kulturen?”

Sexuellt samtycke

Metoorörelsen har vänt upp-och-ned på kulturvärlden, och har bland annat inspirerat till ”Fatta! med Cleo och Juck”, en rap- och dansföreställning om sexuellt våld och samtycke som följs av ett personligt samtal. Dessutom arrangeras under onsdagen ett samtal om sexuella trakasserier inom scenkonsten.

ANNONS

De uppåt 40 programpunkterna avspeglar kulturområdets hela bredd. Från Ingmar Bergman och kulturturism till vittnesmål från förintelseöverlevande; från det teoretiska, som spörsmålen om e-hälsa och artificiell intelligens i ”Hur vill du leva i framtiden? – etiska dilemman kring ny teknik”, till det trängande, som: ”Vad är konstens roll i en fucked up värld?”

TT

Fakta: Kultur i Almedalen

Ett axplock ur kulturprogrammet under Almedalsveckan. Läs hela på: Kulturialmedalen.se.

Måndag. "Kultursalong" med Marika Lagercrantz, som bland annat gästas av Pussy Riot. 18.00–20.00.

Tisdag. "Hur mycket ska politiken styra kulturen?", panelsamtal. 8.45–9.45.

Onsdag. "Istället för no go-zoner och hårda tag – så skapas demokratiska rum i orten". 11.00–12.15.

Torsdag. "Populism – hot eller möjlighet?", med Göran Greider och Åsa Linderborg. 20.00–21.00.

ANNONS