"Han sade ofta att alla känner Ted Gärdestad utom jag själv. Det har varit en enorm utmaning att spela honom", säger Adam Pålsson, som också sjunger och spelar alla låtar själv i filmen.
"Han sade ofta att alla känner Ted Gärdestad utom jag själv. Det har varit en enorm utmaning att spela honom", säger Adam Pålsson, som också sjunger och spelar alla låtar själv i filmen.

Mörker och ljus i sagan om Ted

Kärleken och döden går hand i hand i filmen om Ted Gärdestad, som skildrar hans liv som ung popidol ända fram till slutet då han slogs mot psykisk sjukdom.

ANNONS
|

Det tar cirka tre sekunder för den slipade musikproducenten Stikkan Andersson att inse vilken guldklimp som står framför honom och – oombedd – sjunger en egenskriven låt med solklar hitpotential. "Du och du kommer med mig", säger han och pekar på två skäggiga skivbolagskillar som också, motvilligt, fattat läget. I en scen strax efter ska killarna presentera sig som "Björn" och "Benny" och den sjungande guldklimpen är givetvis Ted Gärdestad. I filmen om hans liv, "Ted – för kärlekens skull, som får biopremiär den 3 januari 2018, radas scener med andra nationalklenoder, som Björn Borg, upp.

- Egentligen ska man inte göra "biopics" på det här sättet, att skildra 25 år av en persons liv. Men det fanns så mycket i hans tillvaro som man inte kunde lämna utanför, säger regissören Hannes Holm.

ANNONS

"Ljuset och mörkret"

Adam Pålsson spelar Ted Gärdestad, från den första sprudlande tiden som nykläckt popstjärna ända fram till de sista smärtsamma dagarna då sångaren slogs mot sin schizofreni.

- Han hade ett monster inom sig som kom i fatt honom till slut, den andra sidan av hans också så ljusa, öppna, kreativa person. Vi har gjort en sådan fin film vi kan, som skildrar både ljus och mörker, säger Adam Pålsson.

Det är också lite av en cirkel som sluts. För sju år sedan gjorde Hannes Holm filmen "Himlen är oskyldigt blå", som utspelade sig på 1970-talet, där också en viss Adam Pålsson medverkar. Under manusarbetet lyssnade Hannes Holm på Ted Gärdestad-låtar och ringde till slut till Ted Gärdestads bror, Kenneth, som skrev många av Teds låttexter, och frågade om det var ok att låna en låttitel. (Det var det). När erbjudandet kom om att göra filmen om Ted kunde han inte säga nej, trots att han egentligen hade tänkt ha en lång semester efter Oscarsäventyret med "En man som heter Ove".

ANNONS

- Det kändes viktigt att skildra vad som händer när en familjemedlem blir sjuk och hur fundamentalt det är att vi har varandra. Jag brukar tänka på Bröderna Lejonhjärta, de här två bröderna Kenneth och Ted, som tar fajten. Och döden är mitt favoritämne, det är ett bra ämne att skildra på film, säger Hannes Holm.

En saga

När verkliga människors liv ska göras till film brukar det ofta uppstå debatter kring sanningshalten i dem. Hannes Holm är noga med att påpeka att den här filmen är en saga om Ted Gärdestads liv, inte hela historien.

- Det var Bo Widerberg som sa att man måste göra sig av med det realistiska slagget. Det finns en emotionell resa i filmen som jag tagit fasta på. Familjen Gärdestad, särskilt Kenneth, har varit väldigt förstående för att det är en dramatiserad historia vi bjuder på.

ANNONS
TT
Fakta: Ted – för kärlekens skull

Manus och regi: Hannes Holm

I rollerna: Adam Pålsson, Peter Viitanen, Happy Jankell, Maria Kulle, Johan Hedenberg, Jonas Karlsson med flera.

Handling: I början av 1970-talet grips Sverige av Ted-feber när Ted Gärdestad blir den första riktiga tonårsidolen. Tillsammans med brodern Kenneth skapar Ted ett pärlband av hits och han blir kär i flera färgstarka kvinnor. Men inuti mår Ted allt sämre.

Premiär: 3 januari 2018.

ANNONS