MP vill satsa på regional kultur

ANNONS
|

Miljöpartiet vill öka statens anslag till regional kultur med 200 miljoner kronor årligen. Pengarna ska fördelas via den så kallade kultursamverkansmodellen och höjningen är ett av sex vallöften inom kulturområdet som kulturminister Alice Bah Kuhnke tillsammans Niclas Malmberg, ledamot i kulturutskottet, och partiets kulturpolitiske talesman, presenterade på torsdagen.

Utan att specificera några summor vill MP även höja det statliga stödet till stipendier och ersättningar till konstnärer och fria grupper, samt stärka de så kallade scenkonstallianserna.

Dessutom menar miljöpartisterna att de offentliga trygghetssystemen i högre grad måste omfatta även konstnärer.

MP vill också undersöka om det går att införa en ny form av skattelättnad för konstnärer eller författare som är småföretagare. En viss nivå av överskott i verksamheten ska kunna befrias från skatt.

ANNONS

"Du ska kunna leva och verka som konstnär i Sverige. Oavsett om du är skådespelare, dansare, bildkonstnär, författare eller musiker ska du ha bättre möjligheter till jobb och uppdrag, ekonomiska möjligheter att bilda familj och en pension att leva på när du blir gammal", säger Alice Bah Kuhnke i ett pressmeddelande.

TT
ANNONS