"Jag är i en period nu då jag vill testa allt och de följare jag har som kan acceptera att jag förändras är de jag vill ha kvar", säger 18-åriga Nathalie Danielsson, som har haft en stor publik på sociala medier sedan hon var 13 år.
"Jag är i en period nu då jag vill testa allt och de följare jag har som kan acceptera att jag förändras är de jag vill ha kvar", säger 18-åriga Nathalie Danielsson, som har haft en stor publik på sociala medier sedan hon var 13 år.

Nattid: Hatet gör mig bara större

Hon har tre miljoner följare. Men länge hade hon knappt en enda vän. Influeraren Nathalie Danielsson har gått från mobbad ung tjej till en gigant på sociala medier på bara tre år. Nu struntar hon i skolan och tjänar pengar på att vara sig själv.

ANNONS

På Fryshuset i Stockholm är det fullt ös när sociala medier-evenemanget Heyou drar igång. Horder av framför allt tjejer i åldrarna 9–14 köar för att få ta en mobilbild med sina idoler. Lätt förvirrade föräldrar försöker förstå vilka de åtråvärda kändisarna är.

Längst kötid är det till Nattid, eller Nathalie Danielsson som hon heter utanför sina sociala medier-konton. I fem timmar står hon tålmodigt och kramar sina fans, som inte kan dölja sin upphetsning.

- Om folk kommer för att träffa mig så är det bara att göra det. Men efteråt är man helt slut, folk slet och drog i mig, jag var helt hjärndöd i tre, fyra dagar efteråt, säger Nathalie Danielsson medan hennes mamma Ann-Sofie Danielsson dukar upp kaffe och bullar på matbordet i familjens villa strax utanför Göteborg.

ANNONS

Mobbades i skolan

Dit flyttade de 2018 från Trelleborg, där Nathalie Danielsson är uppvuxen. Det var också där hon utsattes för den mobbing som hon har pratat om i sina sociala medier och som ledde till självmordstankar. Det var först när Nathalie Danielsson var 15 år som hon berättade för sina föräldrar om hur illa det verkligen var. De hade inte förstått att de glåpord som dottern fick efter sig hade tagit så hårt som de gjorde.

- Det är kanske inte så konstigt, jag var den som skrattade med när jag blev inlåst i skåp och sånt. Ingen vill väl vara "den mobbade i skolan". Alla vill väl vara "den populära", jag med. Men det blev inte så.

Droppen kom efter att folk hade kastat ägg på familjens fönster varje helg i nästan två års tid. Nathalie Danielsson fick svårt att sova och hennes pappa Tomas satt ute i bilen om nätterna för att vakta. En kväll bröt Nathalie Danielsson ihop på vardagsrumsgolvet.

- Jag har aldrig varit aggressiv förut men jag slog till mamma och sa "om vi ska bo här så kommer inte jag att leva". På två månader hade pappa och mamma fått nya jobb och vi hade sålt vårt hus och köpt ett nytt.

ANNONS

Snabb framgång

En viktig vändpunkt i Nathalies liv blev mötet med appen Tik Tok, som då hette Musicaly. En av de få vänner som Nathalie hade visade hur man kunde mima och göra rörelser till musiksnuttar. Först tyckte hon att den verkade urlöjlig.

- Men när jag väl provade tyckte jag det var fett kul. Jag lade flera timmar på den varje dag. Det var det enda jag gjorde.

Det var i maj 2016. I augusti samma år hade hon 100000 följare.

- Och sedan hade jag plötsligt 300000 följare och blev nominerad till en gala som heter Big Buzz Awards i oktober, som jag vann. Det gick så otroligt fort allting.

Skippar gymnasiet

Tre år senare finns Nattid på Instagram, Tik Tok, Youtube och Snapchat och har omkring tre miljoner följare. Hon har precis bytt till samma agentur för annonssamarbeten som Bianca Ingrosso och Kenza har. Nathalie Danielsson tycker själv att pengarna hon drar in är lättförtjänta. Det handlar om allt mellan 3000–80000 kronor för ett sponsrat inlägg i något av hennes sociala medier.

ANNONS

Skolan är hon klar med. Två månader innan hon slutade nian 2018 bestämde hon sig för att inte gå på vård- och omsorgsprogrammet.

- Mobbarna skulle ju också gå på den skolan. Och dessutom kände jag att det gick bra för mig, jag tjänade pengar och mamma och pappa stöttade mig i beslutet.

Får hat och kärlek

Nathalie Danielssons kanaler, framför allt Instagram, präglas av bilder på hennes ansikte och kropp. Fokuset på utseende kommer hon att fortsätta med ("ja, jag kommer inte att börja lägga upp bilder på hästar direkt").

- Jag blir stärkt av de fina kommentarerna jag får. Jag får otroligt mycket skit också men hatet: "Du är ful och du är äcklig för att du är smal", det har jag hört under hela min uppväxt, så nu bryr jag mig inte.

Men det kan bli för mycket. I mars i år postade Nathalie Danielsson ett Youtube-klipp där hon berättade om hur hon drabbats av grov ångest över sitt utseende, sina nära relationer och jobbet med sociala medier, med självmordstankar som följd. Ett bakslag som gjorde henne rädd.

ANNONS

TT: Hur mår du i dag?

- Jag mår väldigt bra. Jag har kämpat på och blivit stark av mobbingen. Nu är jag i en period när jag vill testa allt, som fillers i läpparna och olika klädstilar. En del av mina följare har svårt att acceptera att jag förändras, tyvärr. Men de som hatar får väl hata på. Det är ju mobbarnas förtjänst att jag är här i dag. Så länge de fortsätter att hata mig gör de mig bara större.

TT

Fakta: Nathalie Danielsson

Född: 10 april 2001 i Trelleborg.

Bor: I Lindome utanför Göteborg.

Yrke: Influerare på sociala medier.

Familj: Mamma Ann-Sofie, som jobbar inom polisen, och pappa Tomas, fastighetsskötare. Tre äldre halvsyskon samt fyra hundar.

Aktuell: I höst kommer självbiografin "Jag, Nattid", som hon skrivit med Hanna Welin.

ANNONS