Noomi Rapace är aktuell som livvakt i Netflixserien "Close". Sedan väntar ett hemligt projekt där hon själv är med och skriver manus. Arkivbild.
Noomi Rapace är aktuell som livvakt i Netflixserien "Close". Sedan väntar ett hemligt projekt där hon själv är med och skriver manus. Arkivbild.

Noomi Rapace skyddar mordhotad arvtagerska

I Netflixfilmen "Close" spelar Noomi Rapace en tuff kvinnlig livvakt som beskyddar en ung mordhotad arvtagerska. Sedan väntar ett nytt, hemligt projekt, där hon själv är med och skriver manus.

ANNONS
|

För Noomi Rapace känns det viktigt att vara involverad i allt när hon gör en ny film. Därför är hon numera medproducent för nästan alla hon är med i. Och regidebuten närmar sig, även om hon inte har ett spikat projekt ännu.

- Men då tar jag nog paus från skådespeleriet. Det skulle bli för mycket annars, säger hon till TT i telefon från New York.

Jobbar med hemlig regissör

Hon befinner sig där för att göra pr för Netflixfilmen ”Close”, som får premiär nu på fredag. Hon har också möten med en ännu hemlig regissör för ett projekt som kommer att presenteras under den kommande filmfestivalen i Berlin.

ANNONS

- Vi skriver manuset tillsammans, berättar hon.

I ”Close” spelar Noomi en kvinnlig livvakt, som får i uppdrag att försvara en ung, mordhotad arvtagerska. Berättelsen baseras på en verklig händelse som livvakten Jacquie Davis var med om. Noomi Rapace träffade och tränade med henne inför inspelningen.

- Det handlar inte bara om hur man slåss, utan också om hur man gör för att skydda den man jobbar för, hur man kör bil, hur man improviserar vapen och så vidare.

"Många galna historier"

Hon umgicks en hel del med Jacquie Davis utanför jobbet och konstaterar att det finns många helt galna historier om sådant som har hänt livvakten.

- Det finns intresse för att göra fler filmer baserade på hennes liv. Man jobbar med ett manus nu, och både jag och Vicky Jewson, som regisserat ”Close”, är intresserade. Över huvud taget vill jag arbeta mer med Vicky. Hon är en ung regissör med oerhörd viljestyrka, och om jag kan hjälpa till med att se henne växa upp så gör jag det gärna.

ANNONS

TT: Hur är det att göra action med en kvinnlig regissör, skiljer det sig jämfört med när män gör liknande scener?

- Jag tror att en kvinnlig regissör har ett annat öga. En man vill att det ska vara attraktivt och sexigt, en kvinna som Vicky vill att det ska vara rått och realistiskt, att det ska se verkligt ut med sår och blåmärken.

Ingen mer action

Att hon har gjort många actionfilmer beror delvis på att hon dras till rollfigurer som hamnar i problematiska situationer, hon söker en komplexitet.

- Men nu i år blir det inte mer action. Nu vill jag tillbaka till mitt ursprung och jag längtar efter det. Inga linor som jag ska hänga i, inga stunts.

Hon har en rad projekt framför sig, bland annat en film hon och Joel Kinnaman ska göra i USA samt en film på Island. Men hon vill också väldigt gärna filma i Skandinavien igen.

ANNONS

- Jag var nyligen i Danmark och träffade producenter på Zentropa. Jag skulle oerhört gärna vilja jobba med Isabella Eklöf, hennes ”Holiday” bär jag fortfarande med mig. Och Ali Abbasi är en annan jag vill jobba med. Det finns sådana otroliga talanger som har kommit fram nyligen, och det pågår konversationer med flera.

- Och så har vi ju min vän Daniel Espinosa. Vi vill jobba ihop igen, men det blir nog någonting utländskt.

TT

Fakta: Noomi Rapace

Noomi Rapace har verkat både på teaterscenen och vita duken.

Det stora genombrottet kom med filmen "Män som hatar kvinnor" från 2009. Där spelade hon datahackern Lisbeth Salander.

Tolkningen av Salander i "Män som hatar kvinnor" är en prestation hon belönades med en Guldbagge för. Hon har därefter spelat i uppföljarna "Flickan som lekte med elden" och "Luftslottet som sprängdes".

Rollen ledde också till en internationell karriär. Noomi Rapace har synts i bland annat "Sherlock Holmes: A game of shadows", "Prometheus" och "The drop".

Aktuell: I Netflixfilmen "Close" som har premiär den 18 januari.

ANNONS