Många av Notre-Dames tusentals kulturföremål kan ha gått förlorade.
Många av Notre-Dames tusentals kulturföremål kan ha gått förlorade.

Notre-Dames skatter kan ha brunnit

Statyer, målningar, religiösa reliker och musikinstrument. Notre-Dame i Paris är hemvist för mängder av ovärderliga föremål. Många kan ha försvunnit för alltid i lågorna.

ANNONS
|

Flera brandmän som var tidigt på plats rusade på måndagskvällen in i den Notre-Dame för att försöka rädda så mycket som möjligt av katedralens skatter.

Paris borgmästare Anne Hidalgo skriver på Twitter att flera viktiga föremål räddades. Samtidigt uppger landets kulturminister Franck Riester att många av klenoderna har förts i säkerhet till stadshuset. Men många av Notre-Dames tusentals kulturföremål kan ha gått förlorade.

Paris skyddshelgon kan ha störtat

En av katedralens mest vördade reliker är en krona med delar som sägs komma från törnekronan som Jesus bar vid korsfästelsen. Reliken kom till Paris på 1200-talet som en gåva till kung Sankt Ludvig av Frankrike. Kronan tillhör de föremål som har räddats, enligt Anne Hidalgo. Ett klädesplagg som tillhörd Sankt Ludvig ska också ha räddats. Trästycken och en spik som sägs härstamma från Jesus kors sägs ha funnits i Notre-Dames relikskrin, men det är ännu oklart om de klarat sig, skriver The Guardian.

ANNONS

I katedralens spira, som rasade i lågorna på måndagskvällen, fanns flera reliker – bland annat från Sankta Genoveva, Paris skyddshelgon. Enligt myten hindrade Genoveva hunnernas kung Attila från att anfalla Paris år 451. En ärkebiskop placerade hennes kvarlevor i spiran 1935 för att skydda byggnaden, skriver The New York Times.

Enorm medeltidsorgel

Notre-Dame har flera orglar, och den enorma huvudorgeln från 1403 stoltserar med hela 8000 orgelpipor. Orgeln har byggts om och restaurerats flera gånger genom seklerna, men flera pipor härstammar fortfarande från medeltiden. Dess nuvarande skick är inte känt.

Berömda rosettfönster

Notre-Dame har flera glasfönster. De kanske mest kända är de gotiska rosettfönster från 1200-talet som pryder katedralens västra, södra och norra fasader och vars motiv berättar bibliska historier. Enligt ett Twitterinlägg från den franske journalisten Laurent Valdiguié verkar det norra fönstret ha klarat sig. För de övriga är utsikterna mer dystra då hettan tros ha smält blyet som håller glasrutorna på plats, enligt The New York Times.

Jungfru Marias öde okänt

Inuti Notre-Dame finns en känd skulptur av jungfru Maria och Jesus, som också delar namn med katedralen. Hur den berömda skulpturen från 1400-talet klarat branden är ännu okänt.

Läget sägs också vara oklart för de skulpturer föreställande kungar från Gamla testamentet, som överblickar Notre-Dames ingång. Kungarna har dock överlevt katastrofer förr. Under franska revolutionen misstog arga revolutionärer statyerna för franska kungar, plockade ner dem och halshögg dem i en giljotin.

ANNONS

På katedralens tak, som till stora delar brunnit och rasat in, stod tidigare 16 statyer i brons, varav tolv föreställer Jesu apostlar. Dessa plockades bort för att rengöras så sent som i torsdags, skriver nyhetsbyrån AP. Detta ska ha varit första gången på över ett sekel som statyerna flyttades.

TT

ANNONS