Katarina Frostenson. Arkivbild.
Katarina Frostenson. Arkivbild.

Nu berättar Frostenson själv om Akademikrisen

I dag kommer boken som många har väntat på. I "K", vars titel bland annat syftar på Kafkas "Processen", berättar Katarina Frostenson själv om tiden i landsflykt sedan krisen i Svenska Akademien uppstått.

ANNONS
|

Boken har omgärdats av stort hemlighetsmakeri och den före detta akademiledamoten har redan i förväg sagt att hon inte kommer att ge några intervjuer i samband med utgivningen.

Förlaget Polaris beskriver boken som en berättelse "från en tid i landsflykt undan förföljelse och förtal". Den utspelas under perioden mellan november 2017 och maj 2018, tiden då krisen i Svenska Akademien var som värst och då flera ledamöter lämnade arbetet i institutionen.

Katarina Frostenson valdes in som ledamot i Svenska Akademien 1992 och lämnade institutionen för gott i januari i år, sedan hon ingått en förlikning med Svenska Akademien.

ANNONS
TT

Fakta: Katarina Frostenson

Poeten Katarina Frostenson efterträdde 1992 Artur Lundkvist på stol 18 i Akademien. Då var hon institutionens dittills yngsta kvinnliga ledamot.

Frostenson har nära kopplingar till den så kallade kulturprofilen, som har dömts till fängelse för våldtäkt. Enligt en advokatutredning har hon läckt information om Nobelpristagare och inval till mannen.

Våren 2018 uppstod en djup spricka mellan två falanger inom Akademien om behandlingen av Frostenson. Efter att en omröstning om att utesluta henne inte gått igenom valde flera ledamöter att hoppa av, vilket utlöste fler avhopp och en fördjupad kris. Med början i april förra året deltog hon inte på möten.

Den 18 januari i år kom beskedet att Katarina Frostenson lämnar sin stol i Svenska Akademien för gott, efter att parterna enats om en förlikning.

Aktuell med boken "K ".

ANNONS