USA:s tidigare president Barack Obama och hans fru Michelle. Arkivbild.
USA:s tidigare president Barack Obama och hans fru Michelle. Arkivbild.

Obama "äcklad" av uppgifter om Weinstein

USA:s tidigare president Barack Obama och hans fru Michelle säger att de är "äcklade" av uppgifterna kring filmproducenten Harvey Weinstein, 65, som anklagas för att ha trakasserat kvinnor sexuellt i decennier.

ANNONS

"Varenda man som förnedrar och nedvärderar kvinnor på ett sådant sätt måste dömas och hållas ansvarig, oavsett rikedom eller status", säger de i ett uttalande.

"Vi ska hylla modet hos de kvinnor som trätt fram för att berätta om dessa smärtsamma historier. Och vi behöver alla bygga en kultur – bland annat genom att stärka våra tjejer och lära våra killar anständighet och respekt – så den här typen av beteende blir mindre utbrett i framtiden", säger paret Obama.

Weinstein har donerat stora summor pengar till Demokraterna. Sammanlagt ska han och hans familj ha bidragit med motsvarande närmare 9 miljoner svenska kronor sedan valkampanjen 1992.

ANNONS

Hillary Clinton gick ut på Twitter på tisdagen och skrev att hon är "chockad och bestört" av uppgifterna som framkommit om Weinstein.

"Beteendet som beskrivs av flera kvinnor kan inte tolereras. Deras mod och stödet från andra är avgörande för att stoppa detta beteende", skriver hon.

Harvey Weinstein har sparkats från bolaget The Weinstein Company men gjorde ett sista försök att rädda sitt jobb. I ett mejl som The Hollywood Reporter tagit del av vädjar han till andra branschhöjdare att hålla honom om ryggen.

TT-AP
ANNONS