Pichlers film får världspremiär i Göteborg

Gabriela Pichlers uppföljare till "Äta sova dö" premiärvisas på Göteborgs filmfestival. "Amatörer", som är årets invigningsfilm, tävlar också om att bli bästa nordiska film.

ANNONS
|

När Göteborgs filmfestival presenterar sitt program står som vanligt Dragon Award Best Nordic Film i fokus. Prissumman på en miljon kronor gör utmärkelsen till världens största filmpris, mätt i pengar.

I år tävlar bland annat den svenska regissören Gabriela Pichler i kategorin med sin comebackfilm "Amatörer", som får världspremiär på festivalen. Pichler hyllades stort för sin långfilmsdebut "Äta sova dö" 2012 – den belönades med tre Guldbaggar och utsågs till Sveriges Oscarsbidrag.

"Amatörer" handlar om en fiktiv kommun som tar ungdomar till hjälp för att skapa en marknadsföringsfilm i syfte att locka till sig ett tyskt lågprisvaruhus.

Alicia Vikander

I Dragon Award Best Nordic Film tävlar också filmer som Jesper Ganslandts "Jimmie", den finska storsatsningen "The violin player" av Paavo Westerberg och Lisa Langseths uppmärksammade "Euphoria" med Alicia Vikander i huvudrollen.

ANNONS

Sedan tidigare är det känt att Oscarsbelönade Alicia Vikander besöker festivalen för att ta emot det nordiska hederspriset och för att hålla en master class. Även den franska skådespelerskan Juliette Binoche finns på plats för att ta emot ett hederspris.

Tunga gäster

Bland de gäster som inte har kommunicerats tidigare märks den brittiske författaren Ian McEwan som har skrivit manus till filmversionen av sin bok "På Chesil Beach" och konstnären och filmaren Laurie Anderson som besöker festivalen med VR-verket "Chalkroom".

Även de franska filmskaparna Olivier Nakache och Éric Toledano, som har regisserat den framgångsrika "En oväntad vänskap", kommer till Göteborg med sin nya film "C'est la vie".

Göteborgs filmfestival pågår den 26 januari–5 februari.

TT

Fakta: De tävlar om en miljon kronor

Här är filmerna som tävlar i kategorin Dragon Award Best Nordic Film:

"Jimmie" (Jesper Ganslandt)

"Holiday" (Isabella Eklöf)

"Amatörer" (Gabriela Pichler)

"The return" (Malena Choi)

"The violin player" (Paavo Westerberg)

"Vad ska folk säga" (Iram Haq)

"And breathe normally" (Isold Uggadóttir)

"Euphoria" (Lisa Langseth)

"The charmer" (Milad Alami)

ANNONS