Man kan inte alltid göra alla nöjda. Något som både Peter Dinklages rollfigur Tyrion Lannister och "Game of thrones"-skaparna D B Weiss och David Benioff vet. Pressbild.
Man kan inte alltid göra alla nöjda. Något som både Peter Dinklages rollfigur Tyrion Lannister och "Game of thrones"-skaparna D B Weiss och David Benioff vet. Pressbild.

Så reagerade världen på GoT-finalen

Sista avsnittet av "Game of thrones" fick, som väntat, ett blandat mottagande av både kritiker och fans. En sak var det flesta överrens om – att knyta ihop säcken var en otacksam uppgift för skaparna Benioff och Weiss.

ANNONS
|

Varning: Innehåller spoilers. Har du inte sett det sista avsnittet av "Game of thrones", sluta läsa!

Efter 8 säsonger och 73 avsnitt har tv-serien och fenomenet "Game of thrones" nått vägs ände. Det sjätte och sista avsnittet med den något ironiska titeln "The iron throne" (denna blir smält av drakeld) har ett snittbetyg på 57 procent på Rotten Tomatoes. Det är något bättre än de mycket kritiserade femte avsnittet (47 procent), men långt sämre än de betyg serien brukar nå upp till.

Filmkritikern Kristoffer Viita sågar avsnittet längst med fotknölarna i SVT Kultur och skriver att serieskaparna D B Weiss och David Benioff lyckats med en sak, att göra alla besvikna.

ANNONS

"Löjligt pekoral"

Elias Björkman på Svenska Dagbladet är inte lika hård men tycker likväl att skaparna verkar ha tappat intresset.

"Handlingstrådar ska knytas ihop, solen skiner, vintern töar bort och huvudpersonerna ska få leva lyckliga i resten av sina liv. Det är nästan löjligt vilket pekoral ”Game of thrones” har utvecklats till", skriver Björkman.

Tim Goodman på The Hollywood Reporter skriver att "avsnittet slutade precis så bra ett tungrott, spretigt och komplicerat epos kan, och att skaparna hade en otacksam uppgift.

Hoppfullt

Laura Prudom på IGN fann det uppfriskande hoppfullt att så många rollfigurer överlevde, medan Varietys Daniel D'Addario menade att manusförfattarnas försök att tillgodose alla fans gjorde att få lär känna sig nöjda.

Efter att avsnittet hade premiär natten mot måndag svensk tid var det många fans som tog till Twitter för att uttrycka både glädje och sorg – och dra ett och annat skämt.

Daenerys död i armarna på sin älskade Jon Snow var en vattendelare; många sörjde Emilia Clarkes rollfigur men efter avsnitt fem tyckte flera, likt Tyrion, att Snows beslut att ta kål på drakmodern var nödvändigt.

Varg-glädje

Något som däremot gladde de allra flesta var att Jon Snow fick återförenas med sin varg Ghost.

Att Bran Stark till slut blev kung över de sju, förlåt sex, rikena i Westeros irriterade dock många. Särskilt sedan han i ett tidigare avsnitt avsagt sig alla sådana pretentioner då han inte är en man utan den treögde korpen.

ANNONS

Betygen till trots, HBO lär inte gråta sig till sömns då den sista säsongen av "Game of thrones" varit en monumental publiksuccé.

Det sista avsnittet sågs av 19,3 miljoner tittare i USA, rekord för serien. Avsnittet var också den enskilda tv-sändningen som lockat flest tittare någonsin på amerikanska HBO, och slog därmed "Sopranos" rekord från 2002, uppger nyhetsbyrån Reuters.

TT

Fakta: "Game of thrones"

Tv-serien bygger på George RR Martins romanserie "Sagan om is och eld" (som sålts i över 70 miljoner exemplar på 47 språk) och hade premiär i april 2011. Serien innehar rekordet i flest vunna Emmys (46 stycken) och är en av de dyraste tv-serierna någonsin, med en budget på cirka 100 miljoner kronor per avsnitt. Sista säsongen, den åttonde, hade premiär i Sverige den 15 april och består av sex avsnitt.

ANNONS