Nedstängningen av delar av den amerikanska statsapparaten kostar Smithsonian omkring nio miljoner i veckan.
Nedstängningen av delar av den amerikanska statsapparaten kostar Smithsonian omkring nio miljoner i veckan.

Smithsonian blöder miljoner i veckan

ANNONS

En miljon dollar, motsvarande ungefär nio miljoner svenska kronor – så mycket förlorar museijätten Smithsonian på nedstängningen av delar av den amerikanska statsapparaten.

Smithsonian Institution är USA:s nationalmuseum som består av ett stort antal museer, gallerier och utbildningskomplex. De 19 museerna påverkas direkt av nedstängningen bland annat i form av förlorade intäkter från restauranter, biografer och butiker.

"Dessa förluster går inte att återhämta. De kommer att ha en bestående effekt på vår budget för hela räkenskapsåret, och effekten växer varje dag", skriver Smithsonians chef David J Skorton i ett debattinlägg hos USA Today.

Nedstängningen av den federala statsapparaten inleddes den 22 december i fjol och är den mest utdragna i landets historia. Bakgrunden är ett budgetbråk som orsakats av president Donald Trumps krav på motsvarande 50 miljarder kronor till en gränsmur mot Mexiko – en begäran som inte gått att få igenom kongressen. Det har lett till att budget saknas för de nio nu stängda myndigheterna.

ANNONS
TT
ANNONS