I "Justice league" är det dags för DC Comics främsta superhjältar att slå sig ihop och rädda världen. För alla som längtar efter en "Wonde Woman"-uppföljare kanske det här grupparbetet kan lindra abstinensen. Pressbild.
I "Justice league" är det dags för DC Comics främsta superhjältar att slå sig ihop och rädda världen. För alla som längtar efter en "Wonde Woman"-uppföljare kanske det här grupparbetet kan lindra abstinensen. Pressbild.

Storfilmerna som dominerar biohösten

Biohösten bjuder på två gäng rivaliserande superhjältar, ett nytt kapitel i världens mesta rymdsaga, ett klurigt mordfall på Orientexpressen samt en nygammal skräckclown. Vilka av filmerna som lever upp till hajpen återstår att se men här är tio tips på filmer som ser ut att prägla säsongen.

ANNONS

"Borg", regi Janus Metz.

Rivaliteten mellan Björn Borg och John McEnroe skildras i storfilmen "Borg", som har fått äran att öppna filmfestivalen i Toronto. En sak är redan säker – Sverrir Gudnason och Shia LaBeouf är födda att spela de gamla tennislegenderna och inför kommande prisgalor verkar det så här på förhand vara game, set och match för dem och filmen som helhet.

Premiär: 8 september

"Det", regi Andy Muschietti.

Miniserien med Tim Curry skrämde slag på en hel generation och synen på clowner förändrades för alltid. Nu är det dags för en ny, blockbuster-version av Stephen Kings skräckroman. Och Bill Skarsgård verkar vara i högform i rollen som den onde Pennywise. Återstår att se om dagens unga publik blir vettskrämd samt hur den nya filmen ska hantera bokens bisarra sexscen i finalen.

ANNONS

Premiär: 13 september.

"Mother!", regi: Darren Aronofsky

Jennifer Lawrence och Javier Bardem spelar ett par som får oväntat besök i den här psykologiska skräckisen. Mycket lite har hittills avslöjats om filmen men Aronofsky ("Requiem for a dream", "Black swan") ska själv ha hintat om att slutet blir våldsamt och chockartat. Filmen tävlar i Venedig och i rollistan finns också Michelle Pfeiffer, Kristen Wiig och Ed Harris.

Premiär: 29 september

"Blade runner 2049", regi Denis Villeneuve

35 år efter Ridley Scotts kultklassiker är det dags för en uppföljare. Harrison Fords rollfigur Rick Deckard får sällskap av Ryan Goslings nya förmåga. Och medan man begrundar de goda förutsättningarna för ett dystopiskt spänningsäventyr – som regissören Denis Villeneuve ("Arrival", "Sicario") – är det bara att hålla tummarna för att arvet efter ännu en filmhistorisk milstolpe inte sabbas av nutida uppföljningsiver och fantasilöshet.

Premiär: 6 oktober

"The snowman", regi Tomas Alfredson

Äntligen är det dags för Tomas Alfredson att följa upp "Tinker, tailor, soldier, spy" och det genom att sprida lite nordic noir över världens biodukar. Michael Fassbender spelar Jo Nesbøs deckare Harry Hole och har sällskap av Rebecca Ferguson, Chloë Sevigny och Val Kilmer i ett snötäckt seriemördardrama. Trailern är full av inte så värst skräckinjagande snögubbar och en del polisfilmsklyschor men förhoppningsvis kan den alfredsonska filmmagin bjuda på en riktig nagelbitare.

ANNONS

Premiär: 13 oktober

"Thor: Ragnarok", regi Taika Waititi

I denna uppvärmare till nästa "Avengers"-film får det nya radarparet Hulken och Thor jobba hårt för att rädda världen från bland andra Cate Blanchett. Den mycket festliga trailern gör snabbt att man förtränger alla tankar på supehjältemättnad. Och Justice league får nog se upp, känslan att det här gänget tar hem den interna höstfajten mellan DC Comics och Marvel är lika övertygande som Hulkens överarmar.

Premiär: 27 oktober

"Justice league", regi Zack Snyder

För alla som längtar efter uppföljaren till "Wonder Woman" bjuder DC Comics på en liten tröst i form av grupparbetet "Justice league", där vår hjältinna får sällskap av Batman, Aquaman, The Flash och Superman. Det är tur för DC Comics att Gal Gadot dök upp och räddade intresset för det här gänget, återstår att se om lite av hennes energi kan få fart på Ben Affleck och de andra. Att Joss Whedon fick kliva in och ta över registolen när Zack Snyder av personliga skäl fick kliva av, bådar faktiskt också gott.

Premiär: 17 november

"Mordet på Orientexpressen", regi Kenneth Branagh

Om du ger blanka katten i alla trikåförsedda hjältar och längtar efter en påkostad kostymfilm, gärna med en detektiv med mustaschkoll och pli på de små grå cellerna, är detta filmen för dig. Visserligen har du förmodligen läst förlagan av Agatha Christie och vet vem som gjorde det. Men det kan säkert bli en härlig filmfest att se Johnny Depp bli mördad och Judi Dench, Penélope Cruz, Michelle Pfeiffer och Willem Dafoe med flera bli förhörda av Kenneth Branagh.

ANNONS

Premiär: 24 november

"Suburbicon", regi George Clooney

Vid sidan av livet som nutida superstjärna har George Clooney också en hyfsat framgångsrik regikarriär. Den här gången tar han sig an förortsångest i 1950-talstappning. I rollerna till denna blodiga och samtidigt välstrukna historia syns Matt Damon och Julianne Moore och manuset har Clooney skrivit tillsammans med bröderna Coen. Det bådar alltså mycket gott, och mörkt.

Premiär: 8 december

"Star Wars: The last jedi", regi Rian Johnson

Efter förra julens mellanspel med "Rogue one" är det nu dags för nästa kapitel i världens mesta rymdsaga. Och frågorna hopar sig. Hur ska det gå för Rey och hennes krafter? Vad har hon för relation till Luke Skywalker? Och vad betyder det för henne och Kylo Ren? Den stora frågan är väl hur dysfunktionell en familj egentligen bli? Mark Hamil ger inga svar i trailern men en sak är han i alla fall ödesmättat pampigt säker på: "it is time for the jedi to end". Vi får väl se hur det blir med den saken.

Premiär: 15 december.

TT
Fakta:...och här är några till att se fram emot

"The big sick". En romantisk komedi som innehåller kulturkrockar, en komapatient, äkta känslor och verkar mycket lovande. Premiär: 15 september

"Ingen tid för kärlek – en film om Johnny Bode". Han skrev snuskiga låtar och var en allmän skojare. Johnny Bode är nästan bortglömd i dag men den här mustiga dokumentären lär sätta honom på kartan igen. Premiär: 3 november.

"Lyubov – kärlek på ryska". Nobelprisvinnaren Svetlana Aleksijevitj undersöker den ryska folksjälens förhållande till kärlek. Premiär: 11 november.

"Thelma". Norske Joachim Trier har gjort en övernaturlig thriller om en ung kvinna som inser att hon har stora krafter. Utspelas i en realistisk miljö och har redan börjat låta tala om sig på filmfestivaler. Premiär: 17 november.

"120 slag i minuten". 1990-talets Paris är fullt av politik och passion, vilket blir tydligt när aids skördar offer och hjälpen är skral. Vann Grand Prix i Cannes i våras. Premiär: 1 december.

ANNONS