Christina Karlsson sjunger i Honungsvägen, som släpper sitt första album. "Jag var peppad på att testa någonting nytt, jag har inte varit något slags frontperson innan", säger hon.
Christina Karlsson sjunger i Honungsvägen, som släpper sitt första album. "Jag var peppad på att testa någonting nytt, jag har inte varit något slags frontperson innan", säger hon.

Supergruppen nådde hela vägen

Trots att "supergruppen" Honungsvägen hade ett album färdigt 2014, var det nära att aldrig nå ut till publiken. Men för två år sedan hände något – och nu måste INVSN-keybordisten Christina Karlsson vänja sig att stå i strålkastarnas centrum.

ANNONS
|

Gruppen Honungsvägen är döpt efter gatan som bandets grundare Henrik Oja bor på. Trion består även av INVSN-medlemmen Christina Karlsson och Daniel Berglund från Isolation Years, men där tar det inte slut.

Med sig på tåget har de fler personer från Indie-Norrland. Den hälft av låttexterna som inte är skrivna av Christina Karlsson, är signerade Annika Norlin, Mattias Alkberg och Martin Abrahamsson.

Redan 2012 började Oja skissa på låtidéer och 2014 var allting färdiginspelat. Men den starka uppställningen till trots var ingen intresserad av att ge ut plattan.

- Henrik skickade några låtar till några skivbolag men det var ingen som nappade. Jag turnerade samtidigt med annat, Henrik gjorde säkert någonting med Säkert, berättar gruppens sångerska Christina Karlsson.

ANNONS

"Ingen scenapa"

Luften gick ur dem, Honungsvägen rann ut i sanden och låtarna blev liggandes på en hårddisk fram till 2017. Då stötte Henrik Oja på en vän med ett skivbolag som var intresserad. Ett halvår senare släpptes den första singeln "Istid", där Karlsson sjunger en duett med Umeåmusikern Jonas Bergsten.

- Det behövdes nog någon utifrån som kunde ta tag i det, säger Christina Karlsson om släppet.

Trots mycket musikalisk erfarenhet sedan tidigare är frontfigursrollen ny för Christina Karlsson.

- Det är någonting jag måste lära mig att bli bättre på. Jag vill helst ha ett skynke framför mig. Det är kul men jag är inte så utåtriktad, jag är ingen scenapa, säger hon.

"Lika politiskt"

Tidigare har bland andra singlarna "Kalla mig för Satan" och "Inga skor" släppts. Den senare handlar om att alla känslor man trycker undan till slut kommer tillbaka. Låten innehåller textrader som "De säljer husen här på Blocket, 100 000 är de värda nu". Christina Karlsson refererar till sin uppväxtort Vilhelmina.

ANNONS

- Småsamhället håller på att dö ut i Sverige, mest uppe i norr. Mer och mer stängs igen, man måste åka tre timmar för att föda barn. Jag kan relatera jättemycket till vad som händer i Vilhelmina, säger hon.

TT: Hur självbiografiska är dina texter?

- Inte så mycket på den här plattan, men allting kommer från mig och mina upplevelser.

I stora drag handlar skivan om det politiska klimatet i Sverige, "Det trygga Sverige som inte är så bra egentligen", enligt Karlsson.

- Det var inte tanken från början, vi är fyra olika som har skrivit låttexterna och det råkade bli så. Men jag tror att vi är fyra personer som är relativt lika politiskt, säger hon.

ANNONS

TT: Hur tror du INVSN-fans reagerar på plattan?

- Det får vi se, men det är vitt skiljda musikstilar. Absolut kan vissa uppskatta den, men kanske inte de här tyska hardcorefansen.

TT

Fakta: Honungsvägen

Honungsvägen består av Christina Karlsson, Henrik Oja och Daniel Berglund. Gruppen bildades 2013.

2017 släpptes den första singeln "Istid".

Bland låtskrivarna till gruppens texter finns Annika Norlin (Säkert), Mattias Alkberg (The Bear Quartet) och Martin Abrahamsson (Nord & Syd).

Nu är Honungsvägen aktuella med sitt självbetitlade debutalbum.

ANNONS