Svenska Cannes-filmen: "Hoppas på liten skandal"

Skräckfilmen "Gräns" tävlar vid filmfestivalen i Cannes i maj. Den är uttagen i sidokategorin Un certain regard, vilket glädjer författaren John Ajvide Lindqvist:

ANNONS
|

Regissören Ali Abbasi och de övriga inblandade i filmatiseringen av John Ajvide Lindqvists övernaturliga skräck- och kärleksnovell "Gräns" är ganska hemlighetsfulla om innehållet i filmen.

- Vi bjuder på en Ben & Jerrys-upplevelse, du vet man tar choklad och kakor och en massa saker som inte hör ihop riktigt men ändå är en del av samma glass. Det ska bli kul att visa den i Cannes men folk är ganska snobbiga där, jag hoppas på en liten skandal, säger Ali Abbasi.

ANNONS

"Gräns" är baserad på John Ajvide Lindqvists novell med samma titel. Manuset som är skrivet av Ali Abbasi och Isabella Eklöf tillsammans med författaren och i det samsas uråldrig naturmystik med en realistisk vardag och ett nytt thrillerspår. Det är Ali Abbasis första svenska film, han har tidigare jobbat i Danmark, där han har gått Danska filmskolan. Han är född i Teheran och beskriver sig själv som "iransk-svensk-dansk, alla tre och varken eller".

- Jag har nog lätt att förstå folk som är i minoritet. Och det är vad filmen i grund och botten handlar om och lustigt nog tror jag att alla, även de som tillhör majoritetssamhället, har upplevt det.

Spelar icke-människa

Eva Melander ("Flocken", "Sebbe") spelar huvudrollen Tina, som arbetar som tullvakt vid en färjeterminal. Hon är begåvad med ett exceptionellt bra luktsinne, vilket får konsekvenser.

- Hon passar inte in så bra i samhället och bor ute i skogen. Det har varit en stor och rolig utmaning, hon är en icke-människa så jag har också en mask som tog tre timmar att göra varje dag. Att spela genom den var ett stort och roligt jobb.

ANNONS

Det första gången sedan Tomas Alfredson regisserade "Låt den rätte komma in" 2008 som ett verk av Ajvide Lindqvist filmatiseras. Han har sett en tidig version av filmen, som fortfarande färdigställs, och är väldigt nöjd.

- Det hade kunnat bli så lökigt och patetiskt i fel händer, eftersom det är en sådan skruvad historia. Men det tas på allvar, de övernaturliga inslagen och det här mytologiska väsendet som det handlar om. Jag vill inte avslöja för mycket. Men att vi hoppas på pris för årets mest skruvade sexscen, det får jag väl säga?

De tävlar också

I själva huvudtävlingen, som förra årets belönade Ruben Östlunds "The square" med Guldpalmen, visas nya filmer av bland andra Jean-Luc Godard, Spike Lee och Pawel Pawlikowski. Fyra kvinnliga regissörer finns med i startfältet, vilket trots den låga siffran är fler än vanligt.

Endast 17 titlar avslöjades på festivalens presskonferens på torsdagen, vilket tyder på att det kan tillkomma titlar. Sedan tidigare är det känt att Asghar Farhadis "Alla vet" med äkta paret Penélope Cruz och Javier Bardem ska öppna festvalen. Utom tävlan visas "Solo: A Star wars story".

ANNONS

Filmfestivalen i Cannes arrangeras den 8–19 maj.

TT

Fakta: De här tävlar om Guldpalmen

"Ash is purest white” av Jia Zhangke

“At war” av Stéphane Brizé

“BlacKKKlansman” av Spike Lee

“Burning” av Lee Chang-dong

“Capernaum” av Nadine Labaki

“Cold war” av Pawel Pawlikowski

“Dogman” av Matteo Garrone

“Girls of the sun” av Eva Husson

“The image book” av Jean-Luc Godard

“Lazzaro Felice” av Alice Rohrwacher

“Leto” av Kirill Serebrennikov

“Netemo Sametemo” av Ryusuke Hamaguchi

“Shoplifters” av Hirokazu Kore-eda

“Sorry angel” av Christophe Honoré

“Three faces” av Jafar Panahi

“Under the Silver Lake” av David Robert Mitchell

“Yomeddine” av AB Shawky

ANNONS