Tio korta böcker för den sommarstressade

På sommaren hinner man äntligen läsa!, ropar bibliotekarierna i kör. Men för den jäktade kan bokhögen bidra med ångest, och en solig dag finns det annat som lockar. Vi tipsar om tio korta böcker som lämnar tid över till både klädtvätt och kvällsbad.

ANNONS
|

Kerstin Ekman, "Hunden"

Köld, hunger och insekter: en valp springer bort i en snöstorm, och kampen för överlevnad i den norrländska skogen är ett riktigt hundliv. Poetiskt och drabbande ur jyckens eget perspektiv. 100 sidor.

Charlotte Perkins Gilman, "Den gula tapeten"

Enligt maken John och läkarna är Jane sjuk, så paret flyttar ut på landet så att hon kan vila. Men vistelsen i ett vaxblekt rum förvärrar hennes tillstånd. Klassisk feministisk skräcknovell från 1892. 38 sidor.

Marguerite Duras, "Emily L"

Ett franskt par sitter i en hotellbar i Quillebeuf vid Engelska kanalen och fantiserar fritt kring ett berusat engelskt grannpar, men mycket verkar hämtat ur deras eget liv. 117 sidor.

Helena Granström, "Hysteros"

En havande kvinna upplever sin partner och världen som oförstående inför hennes påfrestningar: både den kroppsliga förändringen och uppluckrandet av hennes identitet, då en plötsligt blir två. 120 sidor.

ANNONS

Muriel Spark, "Förarsätet"

Den uttråkade och oälskade revisorn Lise lämnar allt för en självdestruktiv äventyrsresa som läsaren tidigt får veta slutar med att hon huggs ihjäl. En mörkt humoristisk spänningsroman om ensamhet. 111 sidor.

Simone de Beauvoir, "Den brutna kvinnan"

Mitt under brinnande 1968 skrev de Beauvoir en tidningsföljetong om en bedragen borgerlig kvinna på väg mot sammanbrott. 172 sidor.

Edouard Louis, "Våldets historia"

Självbiografiskt om när Louis en julafton våldtogs inför pistolhot och sedan flyr till sin syster Clara. Han beskriver subtilt om sin sympati med förövaren, och om sin trassliga relation till familjen. 176 sidor.

Helle Helle, "Om du vill"

En man och en kvinna, två joggare med liv utan styrfart, har gått vilse i skogen och tvingas övernatta ihop. Hon berättar sin alldagliga livshistoria, medan han knappt kan formulera sig. Fint om vardagssorg. 150 sidor.

Maria Fagerberg, "Svart dam"

Nina är tre månader in i en dödlig sjukdom, vännerna hör av sig alltmer sällan, hennes sexåriga dotter orkar inte träffa henne mer och hennes man Jakob är otrogen. Blekt och rättframt om dödens ensamma väntrum. 86 sidor.

Ingrid Elam och Jerker Virdborg (red.), "Svenska noveller: Från Almqvist till Stoor"

Den som vill ha mycket kort för pengarna bör köpa denna antologi med fler än 90 bidrag. Tyvärr inte särskilt strandvänlig med sina 703 sidor.

TT
ANNONS