"Jag har märkt att jag är väldigt självkritisk och det är en fördel. Man kan alltid göra det bättre. Det är bra att tänka så för att inte stagnera", säger den Oscarsnominerade maskören Göran Lundström.
"Jag har märkt att jag är väldigt självkritisk och det är en fördel. Man kan alltid göra det bättre. Det är bra att tänka så för att inte stagnera", säger den Oscarsnominerade maskören Göran Lundström.

Trollmakeup tog Lundström till Oscarsgalan

På söndag kan Göran Lundström vinna en Oscar för sina trollmasker i filmen "Gräns".

ANNONS
|

Det tog 30 sekunder för Göran Lundströms telefon att börja ringa efter det direktsända beskedet att "Gräns" var Oscarsnominerad i kategorin bästa makeup.

- Sedan ringde det hela dagen och folk frågade "hur känns det?", samtidigt som det var omöjligt att hinna känna någonting. Men nu börjar jag bli nervös, säger Göran Lundström och slår sig ner framför trollen Tinas och Vores hår, näsor och huddelar.

Blev troll

Utlagda på ett bord i hans arbetsstudio ser de uppmärksammade anletsdragen egentligen inte så märkvärdiga ut. Men alla som har sett Ali Abbasis "Gräns" vet att skådespelarna Eva Melanders och Eero Milonoffs transformationer är förbluffande.

ANNONS

För Göran Lundström tog det ett tag att inse hur lyckat resultatet hade blivit. Men när han jobbade i USA under förra året, och kollegor såg "Gräns"-trailern och blev osäkra på om skådespelarna verkligen bar mask eller inte, började polletten trilla ned.

- Om folk som jobbar med det här, som har tränade ögon, blir osäkra, då kände jag att vi hade lyckats med något. Till slut insåg jag hur unikt det är att få bygga en sådan här karaktär med en sminkning som inte är en specialeffekt.

"Eva för snygg"

Göran Lundström är nominerad tillsammans med Pamela Goldammer, som ursprungligen kommer från Tyskland men bor i Kanada. Han designade utseendet och gjorde de första provsminkningarna. Sedan har hon återskapat maskerna under inspelningen.

- Vi hade sådan tur som fick tag i henne, att få någon av den kalibern. Jag visste att jag bara kunde vara med i början och det var en hel del osäkerhet involverat för att jag verkligen skulle vara säker på att resultatet skulle bli bra.

ANNONS

TT: Vad var den största utmaningen?

- Att hitta en balans. Eva var ju utseendemässigt ingen bra casting. Hon är alldeles för snygg. Så hur gör man henne grotesk utan att det känns som en mask eller en kliché? Det är svårt. Har man inte chansen att prova massor måste man gå på magkänsla.

Ålderssmink i "True detective"

Magkänslan ledde hela vägen till en plats inne på Dolby Theatre på söndag. Innan dess ska Göran Lundström njuta av Oscarstillvaron. Inbjudningar har flödat in och han ska också delta i ett makeup-symposium i Los Angeles i slutet av veckan.

Efter 28 år i branschen har den självlärde svensken redan bra kontakter och han jobbar ofta utomlands. Förra sommaren fick han i uppdrag att ålderssminka Mahershala Ali till tredje säsongen av HBO-aktuella "True detective".

- Det var kul. Inte minst för att Mahershala själv var så involverad. Han var orolig över att det skulle bli dåligt. Men det blev verkligen bra och han blev jättenöjd. Varje dag tänkte jag: "i morgon gör vi det lite bättre". Det gäller att inte ge upp och hela tiden våga göra om och testa nytt.

ANNONS

Göran Lundström har inte förberett något tacktal och han tror att oddsen för en Oscarsvinst är dåliga.

- Vi är en liten svensk film som ska röstas fram av folk som inte nödvändigtvis kan någonting om smink. Då blir det en popularitetsgrej. "Vice" med Christian Bale ligger ganska bra till. Och vad kan vara värre än att ha ett tacktal och sedan inte vinna? Nu kan jag sitta och hoppas att jag inte vinner eftersom jag inte har något tacktal, jag kör lite omvänd psykologi på mig själv.

TT

Fakta: De nominerade för bästa makeup

"Gräns" i regi av Ali Abbasi.

Handling: En udda tulltjänsteman med skarpt luktsinne tvingas omvärdera sitt liv efter ett omvälvande möte.

Medverkande: Eva Melander, Eero Milonoff, Jörgen Thorsson.

Makeup av: Göran Lundström och Pamela Goldammer.

Nominerade för: Specifikt för rollfigurerna Tina och Vores masker.

"Mary queen of Scots" i regi av Josie Rourke.

Handling: Maria Stuart i drottninglik maktkamp med sin kusin Elizabeth I.

Medverkande: Saoirse Ronan, Margot Robbie, Jack Lowden.

Makeup av: Jenny Shicore, Marc Pilcher, Jessica Brooks.

Nominerade för: Helheten i filmen.

"Vice" i regi av Adam McKay.

Handling: Historien om hur Dick Cheney blev en maktfullkomlig vice president och omformade världspolitiken.

Medverkande: Christian Bale, Amy Adams, Steve Carell.

Makeup av: Greg Cannom, Kate Biscoe, Patricia Dehaney

Nominerade för: Helheten i filmen.

ANNONS