Regissören och manusförfattaren Lukas Moodysson tillsammans med skådespelaren Vilhelm Blomgren, som spelar huvudrollen i Moodyssons tv-serie "Gösta" som har premiär den 1 juli.
Regissören och manusförfattaren Lukas Moodysson tillsammans med skådespelaren Vilhelm Blomgren, som spelar huvudrollen i Moodyssons tv-serie "Gösta" som har premiär den 1 juli.

Världens snällaste Gösta

Lukas Moodysson har hittat hem till Sverige, småstaden och den komiska ångesten. I sommar är det premiär för den hyllade filmskaparens tv-serie "Gösta", som förutom att vara hans första också är HBO Europes första nordiska originalserie.

ANNONS
|

Säg hej till Gösta, en ung, nyutexaminerad psykolog från Stockolm vars första jobb är som vikarie på barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i en småländsk småstad.

Gösta är världens kanske snällaste och vill hjälpa alla, inte bara sina patienter utan också nära och kära samt alla främlingar som tycks dras till honom – eller om det kanske är Gösta som dras till dem?

- Jag tycker att Gösta har ett bra förhållningssätt till livet. Jag känner igen mig och har inte behövt spela eller förställa mig så mycket. Men ingen ska behöva prövas lika mycket som Gösta prövas, säger Vilhelm Blomgren, som gör huvudrollen.

ANNONS

Stugan som Gösta hyr på landet blir en tillflyktsort för hans pappa, patienten Saga, kompisen Jonas, flyktingen Hussein, Göstas mamma och flickvännen Melissa. Alla mår de dåligt och alla ropar de ständigt på Gösta.

- Pappan är nog värst. Han vill stå i centrum hela tiden. Han är lite som ett barn, säger Mattias Silvell, som spelar pappa Tomas.

- Det är ingen som tänker på att de tränger sig på eftersom Gösta aldrig säger nej, säger Clara Drake, som spelar Saga.

"Jag har äntligen hittat hem"

Lukas Moodysson har både skrivit manus och regisserat serien och beskriver "Gösta" som konstig och personlig.

- Gör man en serie behöver man inte vara så enkelspårig som när man gör film. Man kan slänga ner olika idéer i en hink och stoppa ner en mixerstav. Jag har äntligen hittat hem till det som jag alltid har velat göra, säger han.

ANNONS

"Gösta" är personlig på flera plan, inte minst eftersom stugan där de flesta scenerna utspelas står på Lukas Moodyssons gård i Småland.

- Dels var det praktiskt, men det var också något visst med platsen, säger han.

För Lukas Moodysson börjar ofta arbetsprocessen med frågorna som en plats väcker. Hur är det att växa upp på den här platsen? Hur är det att vara ung och må dåligt här?

"Viktigt att ha roligt"

På jobbet möter Gösta en rad barn och unga som mår dåligt av en mängd olika anledningar, men också kollegorna mår dåligt.

- Min rollfigur är väldigt ensam och märker att Gösta är någon som kan ge henne tröst, säger Elisabet Carlsson, som spelar en kollega på BUP.

Gösta beter sig inte alltid som en psykolog ska göra. Han är känslostyrd och går ofta utanför sin yrkesroll.

ANNONS

- Samtidigt når han ju faktiskt fram till sina patienter just genom att gå utanför rollen, säger Amy Deasismont, som spelar Göstas flickvän Melissa.

Även om såväl vuxnas som barns och ungas psykiska ohälsa spelar en stor roll i "Gösta" så vill inte Lukas Moodysson se serien som ett inlägg i debatten.

- Jag vill visa att det även om man mår dåligt är viktigt att ha roligt, hur skulle man överleva om man inte hade roligt också? säger han.

Vikten av att ha roligt går som en röd tråd genom hela serien, inte minst i vänskapen som uppstår mellan pappa Tomas och Saga.

- Det är tragiskt att alla mår så dåligt, men det är också roligt eftersom det i allt det tragiska finns så mycket humor och kärlek, säger Vilhelm Blomgren.

ANNONS

"Komisk ångest från Sverige"

Kombinationen Lukas Moodysson, bra skådisar, svensk småstad, ångest och humor brukar gå hem i Sverige. Men hur "Gösta" kommer att tas emot i resten av Europa är svårare att sia om.

- Den kan nog gå på export som något typiskt svenskt, säger Gustav Berg, som spelar kompisen Jonas.

- Som komisk ångest från Sverige, säger Regina Lund, som spelar Göstas mamma.

TT

Fakta: "Gösta"

Manus och regi: Lukas Moodysson.

Handlar om: 28-årige, nyutexaminerade psykologen Gösta, som får sitt första jobb på BUP i en liten småländsk stad. Gösta vill vara världens snällaste människa och hjälpa alla som han möter. Ibland går det bra, ibland går det mindre bra.

I rollerna: Vilhelm Blomgren, Amy Deasismont, Mattias Silvell, Clara Drake, Regina Lund, Elisabet Carlsson, Nidhal Fares och Gustav Berg med flera.

Premiär: På HBO Nordic och i HBO Europes länder måndag den 1 juli.

ANNONS