Weinstein åtalad för våldtäkt

Harvey Weinstein är åtalad för våldtäkt. En jury på Manhattan i New York har röstat för att ställa den sexbrottsanklagade filmmogulen inför rätta.

ANNONS

Formellt misstänks han för våldtäkt av första och tredje graden, enligt amerikansk lagstiftning, samt brottslig sexuell handling av första graden, meddelar den så kallade åtalsjuryn via åklagare Cyrus Vance.

I USA graderas dylika brott ofta i tre steg, där första graden är värst.

Enligt tidigare uppgifter handlar det om minst två olika målsäganden och händelser, som ägde rum 2004 respektive 2013.

I det förstnämnda fallet har offret, den dåvarande skådespelerskan Lucia Evans, trätt fram, medan det är okänt vem Weinstein ska ha förgripit sig på i fall nummer två.

Det kan också bli fler rättsprocesser – tiotals kvinnor har anklagat Weinstein för liknande beteende. Bland dem finns storstjärnor som Daryl Hannah, Uma Thurman, Gwyneth Paltrow och Salma Hayek.

ANNONS

Väntar frikännande

"Det här åtalet för den tilltalade ytterligare ett steg närmare att ställas till svars för våldsbrotten som han nu står anklagad för", förklarar åklagaren Cyrus Vance i ett skriftligt uttalande.

Han säger vidare att Weinsteins utfall på senare tid mot de målsägandes integritet och den juridiska processen är "förutsägbara" – och att åklagarsidan är säker på att en domstol kommer att avfärda dessa.

Weinsteins försvarare Benjamin Brafman hälsar däremot att Weinstein är oskyldig.

"Vi kommer snart att formellt ansöka om att åtalet avvisas. Om fallet faktiskt går till domstol väntar vi oss att herr Weinstein frikänns", skriver Brafman enligt Variety och andra amerikanska medier.

Jackson och Strauss-Kahn

Stjärnadvokaten Brafman är känd för att tidigare ha representerat maffiabossar, Sean "Diddy" Combs, Michael Jackson och Dominique Strauss-Kahn, tidigare chef för Internationella valutafonden (IMF).

I fallen Jackson och Strauss-Kahn gällde det också sexbrott. Jackson blev frikänd, även om han då redan sparkat Brafman, För Strauss-Kahn avskrevs åtalet, men ett civilmål slutade med att han enligt franska medier betalade den hotellstäderska han anklagades för att ha förgripit sig på 1,5 miljoner dollar.

TT

Fakta: Harvey Weinstein

66-årige Harvey Weinstein var fram till i höstas filmproducent och räknades som en av Hollywoods absolut mäktigaste män. Han har producerat filmer som "Pulp fiction", Shakespeare in love" och "Den engelske patienten". Har även producerat tv-serier och musikaler.

Filmer som Weinstein stått bakom har tillsammans fått mer än 300 Oscarsnomineringar och tagit hem 81 statyetter.

Skandalen kring Weinstein briserade i oktober i fjol efter artiklar i The New York Times och The New Yorker. En rad kvinnor, bland andra skådespelarna Ashley Judd, Rose McGowan, Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow och Rosanna Arquette anklagade Weinstein för sexuella trakasserier och våldtäkter som pågått under flera årtionden.

Uppgifterna om Weinsteins systematiska sexuella övergrepp satte fart på hela metoo-rörelsen.

Weinstein, som nekar till brott, sparkades från det egna bolaget The Weinstein Company som han grundade tillsammans med sin bror 2005.

The Weinstein Company har sedermera gått i konkurs.

ANNONS