Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/3

Kungen på plats i Åsensbruk

Gamla däck och vad man kan återvända dessa till lockade kung Carl XVI Gustaf till lilla Åsensbruk i går. – Det finns stor potential för den här verksamheten. Och det är bra i ett miljöperspektiv, sa kungen efter rundvandringen i fabriken där Tyre Recycling testat fram ett lyckat och hållbart sätt att återvinna olika produkter ur uttjänta däck.

På företaget var man mäkta stolta att kungen visade sådant stort intresse att han ville besöka och få en dragning om verksamheten, som sedan 2013 kör fullskalig produktion i det gamla pappersbruket som lade ner fyra år tidigare.

– Det sprider lite glans över företaget och dess anställda och ger bra uppmärksamhet för orten, sa Martin Hagbyhn, som till alldeles nyss var vd i huvudbolaget Scandinavian Enviro Systems (SES), men numera är pressansvarig.

Kungen anlände i bil på förmiddagen och kördes rätt in i fabriken, där media, politiker och styrelsefolk mötte upp. Han såg förväntansfull ut och fick en snabb genomgång av företagets verksamhet.

– Hela processen är väldigt intressant och det är bra att man utnyttjar den gamla kunskap som finns här sedan tidigare, sa kungen som också berörde sina egna försök att leva miljömedvetet:

– Jag försöker naturligtvis tänka på det, på samma sätt som alla andra. Min senaste bil är till exempel en hybridbil.

Det rör på sig ordentligt för däckåtervinningen vid Nedre Upperudshöljens strand. Under senare år har det tagit rejäl fart och man har nu etablerat affärskontakter i flera länder som Polen, England, Chile och Kina. Verksamheten går ut på att utvinna nya produkter ur gamla uttjänta däck. Genom en speciell process, kallad CFC, där man kokar gummit med gas och sedan får ut olja, stål, gas och så kallad kimrök, blir återanvändningen närmast hundraprocentig.

Läs också: Kungen besöker framgångsrikt företag


Oljan och stålet går till exempel tillbaka till cement- och metallindustrin. Gasen använder företaget själva för kokningen och kimröken (rent kolpulver) blir till nytt gummi, till exempel i chassipluggar i bilar, dukar, däck och skyddsbälgar.

– Den senaste spännande transporten av däck fick vi från Brasilien – gruvdäck, som vart och ett väger sex ton. Ett däck räcker för en kokning, men vi var lite nervösa först om det skulle gå bra, eller bara någon slags gegga. Men det gick jättebra, sa Martin Hagbyhn.
Kungen med följe avslutade dagen med att vandra genom fabriken för att följa hela processen från limpa, till ax, till limpa igen.

– Att ta tillvara gamla däck och miljöskrot på det här sättet känns helt rätt i tiden. Jag ska på bästa sätt lyfta fram de här frågorna, det känns viktigt, sa kung Carl XVI Gustaf.