Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den första "riktiga" bilen producerad av Nevs kommer rulla av linan på måndag och den kommer presenteras under pompa och ståt.

Lööf på plats vid Nevs "bilsläpp"

11.50 Serieproduktionen av Saab 9–3 har startat och den första serieproducerade 9-3-bilen rullar av linan på måndag. Det bekräftar nu Nevs. Näringsminister Annie Lööf (C) kommer medverka.

– Vi kan bekräfta att den första bilen kommer att rulla av linan på måndag och produktionen har startat nu. Vi kommer att bjuda in medier och externa gäster klockan 13 på måndag, säger Nevs presschef Mikael Östlund.

Klockan 13.25 kommer den första bilen, en Saab 9–3 Aero Sedan med bensinmotor att rulla av linan, enligt pressmeddelandet från Nevs. Närvarande kommer också Nevs grundare Kai Johan Jiang vara för att svara på frågor samt vd Mattias Bergman. Bland de inbjudna gästerna märks ävn näringsminister Annie Lööf (C).

– Annie Lööf kommer eftersom det är en viktig händelse i fordonsindustrin. Det är ju spännande och intressant att de drar igång, säger hennes pressekreterare Oscar Sundevall.

Uppgifter gjorde tidigare gällande att produktionen på Nevs skulle dra igång denna vecka, men det blir alltså måndag som blir dagen som såväl symboliskt som praktiskt markerar att produktionen verkligen är igång i fabriken i Stallbacka igen. De bilar som producerats tidigare under hösten har varit förseriebilar.

Enligt uppgift till TTELA ska den första Saab 9–3-bilen exporteras till Kina.
– Vi kommer att kunna ge mer detaljer och information på måndag, säger Mikael Östlund.

En annan uppgift gör gällande att motorerna i fordonen ska vara märkta GM – det skulle alltså vara Saabs gamla moderbolag som åter blir leverantör till de modeller som utvecklades under deras ledning. Mikael Östlund hänvisar åt till den informationen som kommer att ges på måndag.