Landslagets januariläger blir i Qatar

Herrlandslaget sedvanliga januariturné förläggs i Qatar, det meddelar svenska fotbollsförbundet, SvFF, på sin webbplats. Träningslägret kommer att pågå mellan den 3 och 13 januari, och Sverige kommer även att möta Finland i en träningsmatch den 8 januari.

ANNONS
|

- Vi ser det som en stor fördel att besöka det land där vi, om det går som vi vill, kommer att spela VM-slutspel 2022, och på plats kunna bilda oss en uppfattning om förhållandena. Dessutom kommer vi att kunna spela match mot Finland som också har sitt läger i Qatar under samma period, säger landslagschefen Stefan Pettersson till webbplatsen.

I samband med lägret kommer representanter från SvFF att i en nordisk delegation träffa representanter för VM-projektet, Qatars fotbollsförbund och internationella organisationer. Att ha VM i Qatar har kritiserats för landets brist på mänskliga rättigheter, samt att tusentals gästarbetare har dött i samband med byggandet av arenorna.

ANNONS

SvFF skriver att det ska föras "kritiska diskussioner" om villkoren för gästarbetare, och att delegationen ska inspektera flera arenabyggen.

- Vi måste vara realister och förstå att det är väldigt osannolikt att VM 2022 kommer att spelas någon annanstans än i Qatar. Givet detta faktum ser vi det som vår uppgift att återkommande framföra det självklara kravet att gästarbetskraften i landet – som används för att bygga VM-arenorna – måste garanteras rimliga arbetsförhållanden. Allt annat är oacceptabelt, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare i SvFF.

TT
ANNONS