Landslagsback missar ligastart: "Hämmande"

Emma Berglund tränar fotboll igen efter sin andra korsbandsskada. Men Paris SG-försvararen missar ligainledningen i Frankrike och hoppas vara tillbaka i september.

ANNONS
|

För sju månader sedan tvingades Emma Berglund till operation efter sin andra allvarliga korsbandsskada på knappt fem år. Perioden har varit tuff och annorlunda – men gått enligt plan.

När 29-åringen från Täfteå skadade sitt högra knä i april 2013 spelade hon i allsvenskan för Umeå. Nu har rehabiliteringen mestadels skett i Frankrike, sedan skadan i vänster knä i januari.

- I Sverige är det mer eget ansvar, man får mer av ett schema. Här är det lite mer på uppstuds, vilket är lite utmanande för en själv som vill ha lite koll. Det blir lite hämmande psykiskt. Men jag kan väl egentligen bara svara när man är tillbaka, på vad som var bättre och vad som var sämre, säger den 55-faldiga A-landslagsförsvararen.

ANNONS

Kontakt med landslaget

Under semestern kunde Berglund – som lämnade Rosengård för drygt ett år sedan – köra en del rehabilitering hemma i Sverige. Kontakten med förbundskapten Peter Gerhardsson och assisterande Magnus Wikman är kontinuerlig. Dessutom har hon känt ett stöd från Montpellier-anfallaren Sofia Jakobsson och andra landslagsspelare som gått igenom liknande situationer med korsbandsskador.

- När man pratar så har alla ungefär samma uppfattning om hur allting känns och hur det går. Det känns som man är med i en liten klubb. Alla förstår vad man menar när man pratar om saker, säger Emma Berglund.

Hon tränar nu med boll och resten av PSG-truppen, men missar definitivt ligapremiären borta mot Fleury 91 den 25 augusti. Prognosen är en comeback i mitten av september i storlaget som slutade på andra plats bakom Lyon i ligan förra säsongen och spelar i Champions League.

"Stor omställning"

- Det har varit en stor omställning att komma hit, en ny kultur och ett helt annat språk att lära sig. Att då få en skada på det, som tog bort halva förra säsongen... Det bidrar till att man inte riktigt vet var man står just nu, om jag ska vara helt ärlig. Målet är bara att komma tillbaka, njuta av att spela fotboll igen och förhoppningsvis går det bra. Hoppas att jag hittar en formtopp och får visa det jag kan. Det vore tråkigt att behöva lämna med tanke på att man bara känner att man inte har kommit tillbaka korrekt efter en skada. Jag vill ta en startplats och sedan får vi se.

ANNONS

Nästa sommar spelas VM i just Frankrike, mästerskapet som Sverige nu försöker kvala sig till. Men Emma Berglund, som spelar på ett utgående kontrakt med PSG, har sitt främsta fokus på att komma tillbaka i matchform.

- Landslaget finns i bakhuvudet. Sjukgymnasterna här i Frankrike påminner mig lite då och då om att det är VM jag borde sikta på.

TT

Fakta: Emma Berglund

Född: 19 december 1988 (29 år) i Täfteå utanför Umeå.

Position: Försvarare.

Bor: Paris.

Seniorklubbar: Umeå 2006–2015, Rosengård 2015–2017, Paris Saint-Germain 2017–.

Meriter: OS-silver (2016), SM-guld (2006, 2007, 2008, 2015), Svenska cupen (2007, 2016), andra plats i Champions League (2006, 2007).

Landskamper/mål: 55/1.

Utnämningar: Årets back i damallsvenskan (2012).

ANNONS