Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Stefan Kärvling (till höger) upprördes av Gunnar Lidells (mitten) beskrivning av vilka krav som ställts för att han skulle få full insyn i vissa delar av Arenaprojektet.

Lidell (M): Fel frågor bemöttes med svordomar

Tystnad. Det var, enligt moderaten Gunnar Lidell, det pris som krävdes för att få insyn i arenaprojektet. – Något av det värsta jag har läst, tyckte Stefan Kärvling (V), ledamot av Barn- och ungdomsnämnden, om Lidells yttrande.

Ända in på själva voteringsdagen fortsatte det att komma in olika yttranden från Vänersborgspolitikerna angående frågan om ansvarsfrihet för Barn- och ungdomsnämnden och kommunstyrelsens (KS) presidium.

Ett som väckte särskild uppmärksamhet var författat av Gunnar Lidell (M), 1:e vice ordförande i KS. Han skriver bland annat att det ”under lång tid varit tydligt att några KS-ledamöter har haft tillgång till kunskap som man medvetet eller omedvetet undanhållit oss övriga”. Lidells uppfattning är att det känns ”som om man har ’mörkat’ kostnader, och hoppats att ’det skulle ordna sig’”.

Enligt Lidell har hans försök att ta reda på fakta ofta möts av kalla handen: ”När jag muntligen (ej diarieförda) har ställt frågor angående kostnader, upphandlingssätt och konstruktion, har jag mött kritik för att ha ställt ’fel’ frågor, men även bemötts med svordomar och beskyllts för att vara ’belackare’.

– Något av det värsta jag har läst, tyckte Stefan Kärvling, ledamot av barn- och ungdomsnämnden.

– Det gör mig ont. Vilket klimat vi har.

Gunnar Lidell skriver också att han för att få insyn i arenaprojektet var tvungen att skriva på en sekretessförbindelse som förbjuder honom att uttala sig om delar av projektet: ”Att underteckna denna sekretessförbindelse var enligt KS-ordförande enda sättet för mig som oppositionsföreträdare att få ingå i den lilla grupp som utredde somliga saker i ’projekt Arena Vänersborg’.”

Avslutningsvis skriver Gunnar Lidell att han anser att kommunstyrelsens politiska majoritet bär det allra största ansvaret för revisorernas kritik och att han är förvånad att revisorerna inte är ännu tydligare i kritiken.

Bo Carlsson (C) förnekade för sin del kännedom om den grupp som Lidell talar om.

– Jag har inte suttit i någon sådan grupp och har ingen sådan information, sa Bo Carlsson.

Kommunstyrelsens ordförande Lars-Göran Ljunggren (S) höll, med undantag av ett inledande inlägg, däremot tyst i den närmare fyra timmar långa debatten om ansvarsfrihet.