Lindahl: "En oroväckande utveckling"

Utslaget av Barcelona i våras – nu var det Chelsea som släckte Rosengårds Champions League-äventyr. Storklubbarna vinner mark ute i Europa även på damsidan.

ANNONS
|

De är redan giganter på herrsidan, men på senare år har även damernas Champions League berikats av storklubbar som Chelsea, Barcelona och Manchester City. Konsekvenserna för de svenska klubblagen?

- Vi har förutsättningarna men de är inte lika bra som för lagen ute i Europa. Och det gör att de springer ifatt oss – och springer om oss, säger Rosengårdsmålvakten Zecira Musovic, efter 0–1-förlusten hemma mot Chelsea i åttondelsfinalen och 0–4 sammanlagt.

ANNONS

Lindahl: "En utmaning"

Sveriges mesta landslagsmålvakt Hedvig Lindahl vaktar sedan 2015 Londonklubben Chelseas mål, men ser utvecklingen i Europa med ett svenskt perspektiv.

- Där har vi en utmaning. Som svensk känner jag att det är en lite oroväckande utveckling som sker. Jag skulle önska att svenska herrklubbar kliver in och säger att det är viktigt att vi värnar den historia som svenska klubbar ändå har. Det är inte en självklarhet att vi som Chelsea går in och vinner två matcher mot Rosengård, det hade kunnat gå annorlunda. Men sett över tio matcher tror jag att vi hade vunnit de flesta med tanke på alla förutsättningar vi börjar ha i England, säger Lindahl.

Innan flyttlasset gick till England hade hon spelat hela sin karriär i svenska klubbar.

- Och jag har verkligen haft som mål att Sverige ska komma långt i de här turneringarna och att damallsvenskan verkligen ska vara stark. Men till slut kände jag att man måste bli ego och se om sitt eget hus. Jag kände att man började tappa om man stannade i Sverige. Men det finns fortfarande hopp. Det finns en fin historia och fin tradition i Sverige, men det är dags att verkligen ta grepp om den nu.

ANNONS

Samma anläggning som herrarna

Precis som herrlaget i Premier League håller Lindahl och hennes lagkamrater till på Chelseas träningsanläggning i Cobham, sydväst om London. Damlaget har en egen matsal, eget gym och 3–4 planer till sitt förfogande. Alla som är kopplade till laget – såväl spelare, ledare och övrig personal – är heltidsanställda. Och lönelistan är lång.

- Vi har säker fyra-fem personer som bara jobbar med marknadsdelen – bara en sådan sak. Att göra en video av vår grej här, säger Lindahl.

TT: Det är tredje året i Champions League och nu är ni för första gången i kvartsfinal. Kan ni gå hela vägen redan i år?

- Jag tror att det finns alla möjligheter att gå hur långt som helst i den här turneringen, men det handlar om att få alla bitar rätt, säger den svenska landslagsmålvakten.

TT
Fakta: Svenska klubbars CL-facit

Så här har det gått för de svenska klubbarna i Champions League under 2010-talet:

2017–18: Linköping, spelar kvartsfinal till våren. Rosengård, utslaget i åttondelsfinal.

2016–17: Rosengård, kvartsfinal. Eskilstuna, åttondelsfinal.

2015–16: Rosengård, kvartsfinal. Örebro, åttondelsfinal.

2014–15: Rosengård, kvartsfinal. Linköping, kvartsfinal.

2013–14: Tyresö, finalförlust. LDB Malmö, åttondelsfinal.

2012–13: LDB Malmö, kvartsfinal. Göteborg, kvartsfinal.

2011–12: LDB Malmö, kvartsfinal. Göteborg, kvartsfinal.

2010–11: Linköping, kvartsfinal. Umeå, utslaget i kvalet.

2009–10: Umeå, semifinal. Linköping, åttondelsfinal.

Fakta: Chelsea LFC

Fullständigt namn: Chelsea Ladies Football Club

Grundad: 1992. Sedan 2004 en del av herrklubben Chelsea FC.

Främsta meriter: Ligaseger 2015 och 2017 (en vårserie när den engelska damligan lade om till formatet höst-vår till nuvarande säsong)), FA-cupvinnare 2015.

Främsta placering i Champions League: Kvartsfinal (nuvarande säsong – spelas till våren).

Ligaplacering i nuläget: Tvåa efter obesegrade Manchester City. Chelsea har vunnit fyra matcher och spelat en oavgjord. Målskillnad: 21–2.

Manager: Emma Hayes.

ANNONS